Tomatpaj

Nu när tomaterna är som godast passar jag på att baka en ljuvlig paj med underbara smaker. Fantastiskt vacker paj som förgyller middagsbordet. Härligt krämig med smak av tomat, purjolök, ost, basilika… mmm. Du kan servera pajen precis som den är med sallad och avokadotzatsiki eller som tillbehör till något gott. Avokadotzatsikin som jag serverar bredvid är helt makalöst god. Detta är ett gammalt recept som jag har uppdaterat.
tomatpaj-13

6 portioner tomatpaj
Pajskalet
125 g smör
2 msk vatten
3 dl vetemjöl
Fyllning:
Ca 500 g tomat (cocktailtomater eller stora tomater, mixa gärna olika färger eller välj en färg)
1 purjolök eller 2 röda lökar
1 näve färska basilikablad
3 ägg
250 g riven ost (gärna västerbottenost)
2 dl crème fraiche (34% fetthalt)
1 dl grädde
Salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
TIPS! Du kan byta ut basilikan mot dill eller persilja, jag tycker att basilika passar bäst i. Gillar du vitlök kan du pressa 1-2 klyftor i fyllningen.
Servering:
Avokadotzatsiki- recept HÄR!

Gör såhär:
Tomaterna: Skiva tomaterna om du jobbar med stora tomater. Om du har cocktailtomater delar du dom i halvor. Lägg tomaterna på hushållspapper. Strö salt över och låt stå i ca 30 min. Detta gör du för att få bort överflödig vätska. Under tiden kan du förbereda pajskalet.

Pajskalet: Blanda samman mjöl och smöret som är skuret i mindre bitar. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop med fingrarna tills du får en smulig deg. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga med gaffel och låt stå i kylskåpet ca 30 min. Värm sedan ugnen till 200°, förgrädda pajskalet i ca 10 min. Ställ åt sidan.

Förbered fyllningen och värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg papper över tomaterna och klappa dom torra. Strimla löken i tunna strimlor, hacka basilika fint. Blanda ägg, grädde, créme fraîche, salt och peppar till en klumpfri smet. Blanda riven ost, basilika och lök i smeten. Häll smeten i pajskalet, garnera med tomaterna och baka sedan i nedre delen av ugnen i ca 30-35 min, tills pajen stelnar. Låt pajen svalna och servera med önskat tillbehör.

Äggstaningen blandas med ost och purjolök. 

Snyggt! Skjuts in i ugnen..

Du kan även mixa olika sorters tomater.

Tadaa! Redo att avnjutas.

tomatpaj

Join the Conversation

  1. Hanna says:

    Hej Zeina,

    Tack för fantastiska recept! Jag lagar mat från denna sidan minst 2 gånger varhe vecka!
    Kan man lägga till köttfärs i denna pajen?

    1. Zeina Author says:

      Tack ska du ha 😀 Så trevligt att läsa. Om du vill göra en köttfärspaj sekonderar jag istället denna http://zeinaskitchen.se/kottfarspaj/
      Lycka till, kram

  2. Hej Zeina! Vilka fantastiska recept! Jag är mycket imponerad över hur pedagogiskt och “enkelt” du får det att se ut, så att t.o.m. JAG kan klara av det 😉 Riktigt bra blogg, mångfacetterad och pedagogisk med mycket fina bilder och spännande recept. Stort plus för hur du dokumenterar hela processen med bilder. Bästa matbloggen jag läst, gör minst två recept i veckan och rätterna imponerar alltid på svärmor 🙂 You go girl! Glad hälsning/Nina

    1. Zeina Author says:

      ÅH UNDERBARA DU❤❤❤❤
      TACK SÅ HJÄRTLIGT
      BAMSEKRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close