Toum! Kungen av alla såser och dressingar som finns i det libanesiska köket, om du frågar mig. Den skiljer sig från aioli, mycket lenare, krämigare i konsistensen och den görs på äggvitor. En traditionell libanesisk vitlökssås som är ett givet tillbehör till grillat, speciellt till kyckling. Den är enkel att göra men kräver tålamod och att man häller i oljan långsamt.
1 skål toum, ca 4 portioner
2 äggvitor
1-3 vitlöksklyftor (för skarp vitlökssmak tar du 2-3 klyftor, för mildare smak tar du 1)
Ca 2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt
1-2 tsk citronsaft eller 1 krm citronsyra
Gör såhär:
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans citron, salt och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 min. Sen droppar du i oljan, i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Viktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig. När toumen har blivit fluffig och krämig är den klar. Ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Håller sig i kylen upp till 3-4 dagar. Servera gärna med grillat!
hej zeina varje gång jag gör dina maränger så blir dem perfekta
Hej
Undrar om du har receptet på den goda paprikasåsen som brukar gå tillsammans med denna vitlökssåssen
Tror den heter mhamar men jag kan ha fel
Ja den hittar du här http://zeinaskitchen.se/muhammara/
Hej. Jag gjorde det här precis och undrar varför min toum blev så gul? Jag hade ekologisk rapsolja och den är rätt mörk. Är det skillnad rapsolja och rapsolja?
Hej 🙂
Ja det kan nog vara skillnad på ekologisk rapsolja, kanske den som påverkade färgen 😀
Hej zeina jätte fin blogg du har !
Min kräm toum blir aldrig tjock vad beror de på ?
Kan Man ha yoghurt I?
Du måste droppa i oljan mycket långsamt och vispa en bra stund innan den tjocknar. Yoghurt rekomdnear jag inte 🙂
Kan man frysa den?
Nej det kan man inte 🙂
Hej Zeina
Följer dig och du har så bra recept 🙂
Vill göra denna såsen imorgon och undrar om du använder elvisp eller stavmixer för att vispa? Har både och hemma jag använder alltid elvisp när jag vispar äggvita och stavmixer när jag mosar.
Vad rekommenderar du?
Tack på förhand
/ Fatima
Hej,
Jag använder stavmixer till denna. Tänk på att verkligen droppa i oljan långsamt och fortsätt droppa i tills såsen tjocknar. Lycka till /Zeina
asslaamu aleykum zaina.
Om man har lagt för mycket vitlök och smaken blir väldigt stark. Hur kan jag rädda den genom att minska på den stickiga vitlökssmaken ?
Gör mer toum men utan vitlök i. Blanda i den med vitlök.
Hej Zeina ! Kan du lägga upp bild för bild eller något kort videoklipp i Instagram när du gör denna såsen
Hej jag gjorde precis detta men den är så tunn hjälper inte hur länge jag än mixar :/ jag använde solros olja då jag inte hade raps är det det som är problemet?
Hej. Jag brukar göra aioli med 1 helt ägg, kan jag göra det med detta receptet också
Hej
Jag fick bara i ca 1,5 dl olja.
Sen var den så tjock så min stavmixer inte orkade mer utan höll på att brinna upp.
Vad gjorde jag för fel?
Tack än en gång för ett fantastiskt gott recept!
Hej,
Tänkte om du har eller kunde göra en toum produkt som kan köpas i matbutiker. Hade varit bästa!
Det finns
Bra ide Ahmad! jag har alltid önskat en toum produkt som man kan köpa ute i butikerna och vem hade bäst att göra den jo Zeina så klart!
Hej Zeina ! Såg dig göra denna sås idag på kökets middagtips (varm kebabrulle) och blev inspirerad att prova.Bkev INTE besviken. Buslätt att göra och himla gott.Detta recept tänker jag behålla.Du ska ha stort tack för att du är så pedagogisk med dina recept.Det gör att man vågar prova.Mycket tacksam för att du delar med dig.
Gjorde precis denna till kvällens mat. Provsmakade lite….åh herregud, det är ju en bit vitlökshimmel på jorden.