Turkisk manti- Ravioli med två såser

Manti är en riktig delikatess som tillagas på olika sätt och görs i olika delar av världen, bland annat Balkan, Armenien, Afghanistan och Turkiet. Jag har gjort den turkiska varianten. Det är en rätt som kräver ganska mycket tid, jobb och en gnutta tålamod. Det är många moment i receptet men den är inte alls svår att laga och görs på ingredienser som man oftast har hemma. Mitt tips till dig är att förbereda raviolin dagen innan du ska servera rätten. Det är själva degknyterna som tar tid att göra men när dom väl är klara så går det ganska snabbt att laga hela rätten. Degen är huvudingrediensen i rätten och den behöver du lägga ditt krut på för att få bäst resultat. Jag har nedan försökt att skriva receptet så utförligt som möjligt. Långt recept och en pillig rätt men väl värt mödan. Manti är fantastiskt gott!

6 portioner
Deg:
4-5 dl vetemjöl
2 st ägg
Ca 0,5 dl vatten
1 tsk salt
Köttfärsfyllning:
300 g köttfärs
2 st gula lökar
0,5 dl finhackad persilja (kan uteslutas)
Salt & peppar
Tomatsås:
Ca 3/4 dl tomatpuré
50-75 g smör  (justera mängd efter smak. Jag tar 75 g smör)
2 tsk pulbiber (turkiska chiliflakes, kan uteslutas eller ersättas med paprikapulver eller chiliflakes)
Ca 2 dl vatten
Yoghurtsås:
Ca 5-6 dl yoghurt (turkisk eller naturell yoghurt i tetrapack. Jag använder naturell yoghurt. Om du använder turkisk yoghurt får du späda ut den med lite vatten)
1-2 vitlökslyftor (justera mängd efter smak. Jag tar 1 klyfta)
Salt
Garnering:
Ca 2-3 tsk färsk eller torkad mynta (om du inte gillar mynta kan du istället ta persilja)

Recept på afghansk mantu hittar du HÄR! och mellanösterns shish barak HÄR!

Gör såhär:
Börja med degen. Lägg mjöl och salt i en bunke eller på ett bakbord. Börja med att ta 4 dl mjöl. Gör en grop i mitten av mjölet, på samma sätt som om du skulle göra en pastadeg. Knäck äggen i gropen, tillsätt vattnet och börja sedan försiktigt arbeta in äggen i mjölet. Du kan göra detta för hand eller i en bakmaskin. Knåda degen i 10 min. Känn på degen och tillsätt eventuellt mer mjöl eller lite mer vatten. Degen är ganska hård i början av äggen, den får dock inte kännas torr. När degen känns varken för kladdig eller kompakt är den klar. Degen kommer att mjukna upp när den har fått vila. Mjöla degen och plasta in den, låt vila i kylen i minst 30 min, gärna 1 timme.

Fyllningen. Under tiden degen vilar kan du förbereda fyllningen. Riv lök på den grova sidan av rivjärnet, lägg i en sil och pressa sedan ur vätska från löken. Blanda köttfärs, lök, persilja, salt och peppar. Täck och ställ i kylen tills det är dags att använda fyllningen.

Dags att kavla ut degen. Mjöla ett bakbord och lägg degen på bordet. Dela degen i två delar. Den ena delen som du inte ska jobba med täcker du med plast för att undvika att den torkar ut. Nu krävs det lite omsorg och tålamod för att kavla ut degen tunn och fin. Du kan antingen göra detta med en kavel eller en pastamaskin. Jag använde en pastamaskin. Mjöla degen ofta när du jobbar med den så den inte fastnar på bakbordet eller i pastamaskinen. Degen ska vara tunn, fast inte så tunn att du kan se genom den.

Skär ut fyrkanter på degen. Du bestämmer storleken själv. Ju mindre fyrkanter du gör, desto läckrare manti får du. Tänk dock på att små manti kräver extra mycket jobb och tålamod. Om du gör manti för första gången så rekommenderar jag inte att du gör dom supersmå. Det är ganska pilligt. Nu när du har skärt ut fyrkanterna så gäller det att jobba lite snabbt så degen inte torkar ut och blir svår att vika ihop. Lägg en klick fyllning i varje fyrkant och vik ihop till en liten ravioli. Om du upplever att det är svårt att få kanterna att fästa när du viker ihop dem kan du pensla kanterna  med vatten, doppa fingret i lite vatten och stryk lätt på kanterna, vik sedan ihop. Vattnet funkar som “klister”. Gör samma procedur med den andra deghalvan.

Lägg mantin på en plåt med bakplåtspapper. Här är det valfritt om du vill baka raviolin lite snabbt i ugnen eller koka den direkt. Jag tycker att det ger bättre resultat när man torkar raviolin nån minut i ugnen. Då blir inte degen så kladdig när man kokar den och färsen blir snabbare tillagad. Värm ugnen till 175, ta in plåten mitt i ugnen och baka 5 min. Ta ut och låt kallna helt i rumstemperatur. HIT kan du förbereda rätten dagen innan tillagning om du vill. Förvara i såna fall raviolin i kylen.

Förbered såserna. Blanda ihop alla ingredienser till yoghurtsåsen i en skål och ställ i kylen. Lägg smöret i en stekpanna och bryn det tills det får en fin gyllenbrun färg och en härlig doft. Viktigt att du ständigt rör om smöret så det inte bränns vid. När smöret är brynt vänder du i tomatpure, pulbiber, salt och peppar. Stek tomatpurén på medelvärme under omrörning i ca 4-5 min. Späd ut med vatten, låt sjuda och ställ sedan åt sidan.

Dags att koka raviolin. Koka upp rikligt med vatten och salt i en rymlig gryta. Ta 1 msk från tomatsåsen du kokade upp precis och lägg det i kokvattnet. Det ger raviolin en fin färg och god smak. När vattnet kokar häller du varsamt i raviolin. Rör försiktigt runt och låt inte raviolin lägga sig i botten av grytan och fastna. Låt raviolin koka i ca 7 min. Låt den inte bli överkokt och ha samtidigt koll på att färsen blir färdiglagad.

Sila hastigt av mantin, det är ok om lite vätska från mantin finns med när du lägger upp den på fat, den får dock inte vara för vattnig. Värm upp tomatsåsen på nytt. Ringla yoghurtsås på raviolin, klicka tomatsås över, strö på mynta och servera. Detta är en rätt som har krävt så mycket tid men åh vad du kommer att njuta vid första tuggan och känna att det var värt varje minut. Smaklig måltid! 

Join the Conversation

  1. Nicole says:

    Så gott mannens favorit mat Skönt med ett”samlat” recept.. har provat mig fram med olika recept , så har tagit de bradelarna från se olika recept och ändå lyckats Blir att prova ditt recept nästa gång!

  2. Anonym says:

    Hej!
    Byt ut tomatpuré till paprikapuré och stekt det i olja (inte smör) sen lite torkad mynta. Då får du den såsen man gör i Turkiet 🙂
    Ser mycket gott ut!

  3. Gülay says:

    Manti älskar jag,mamma gör degen bara med vatten,mjöl och salt aldrig ägg i. Degen ska vara ganska hård. Jag har försökt göra det med ägg i 2 gånger,gott blev dem men stora knytar:))
    I Turkiet hittar man ju både färks och fryst manti i bra kvalite. Här i Sverige saknar jag det. Det är så olika vad man föredrar för sås,jag använder bara brynt smör och paprikapulver,yogurt sås med vitlök är ju ett måste. Tyvärr så har min mage börjat inte tåla vitlök längre:)) Vitlök som är så gott.

  4. Minou says:

    Tips som underlättar i det långa loppet: tillverka en stor mängd på en gång, styckfrys största delen på en bricka och sedan är det bara att ta fram dem ur frysen. Vi brukar tillverka en stor sats pelmeni på en gång och ha i frysen. Min man har ryskt påbrå och pelmeni efter hans mammas recept är hans favoriträtt. (Numera också min.)Men vi testar gärna andra varianter av fyllda degknyten. Nu blir det turkiska manti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close