Färs/ Gratäng/ Sverige

Köttfärsgratäng

Ugnsbakad köttfärssås toppad med crème fraiche och riven ost. En riktigt god och lättlagad vardagsrätt som passar lika bra att servera med ris, pasta, potatis, sallad eller som jag har gjort med matvete. Köttfärssåsen kan du enkelt variera efter smak, ha i riven morot, selleri, bönor, champinjoner, paprika, majs eller krydda som du själv önskar.

6 portioner
800 g färs (kött eller vegofärs funkar alldeles utmärkt)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
3-4 msk tomatpure
400 g krossad tomat
Olja till stekning
0,5 dl vatten
Garnering:
3 dl creme fraiche
150 g riven ost
Ca 10-12 st cocktailtomater
Färsk basilika

Gör såhär:
Hacka lök i tärningar. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg. Vänd i köttfärs och stek lite till. Tillsätt riven/pressad vitlök, oregano, paprikapulver, tomatpure och stek allting under omrörning i ca 4-5 min. Vänd i krossad tomat, lite vatten, krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock i ca 15-20 min.

Värm ugnen till 200°. Häll köttfärssåsen i en ugnsform. Dela cocktailtomater i halvor. Bred crème fraîche jämnt över hela färsen. Enklaste sättet att få crème fraîche bredbar är att först lägga den i en liten skål, rör runt den med en sked, den blir lite lösare i konsistensen då. Strö sedan ost på crème fraichen och avsluta med att toppa med tomat. Baka mitt i ugnen i 15 min. Garnera med färska basilikablad och servera med önskat tillbehör. Vi åt matvete och sallad till.

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply