Enkel och supergod tomatsoppa med risoni. Risoni är en pastasort som är formad som små riskorn. Soppan görs på få ingredienser men du kan enkelt fylla ut den med mer grönsaker om du vill det. Du tex ha morot, potatis, selleri eller en annan god grönsak som tilltalar dina smaklökar.
4 portioner
1 gul lök
Smör eller olja till stekning
400 g krossad tomat
1 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 st grönsaksbuljongtärningar
5 dl vatten
1,5 dl risoni
Salt & svartpeppar
0,5 dl finhackad persilja
Ca 0,5 citron (justera syra efter smak)
Recept på turkisk tomatsoppa med ost hittar du HÄR! och nordafrikansk harira hittar du HÄR!
Gör såhär:
Hacka löken i små tärningar och stek tills den får färg i smör/olja. Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, paprikapulver och fräs allting nån minut. Häll över hett vatten, smula i buljong, koka upp, sänk värmen och låt puttra på medelvärme under lock i ca 20-25 min. Vänd i risoni, smaka av med salt, peppar och låt soppan puttra i ca 5-7 min. Garnera med finhackad persilja, pressa i citron och servera.
Och lite torkad mynta i – mmmm 🙂
Om jag tillsätter potatis och morot när ska dom ner i soppan, ska dom koka sönder eller forfarande hålla formen, kan man ha i dom råa eller ska dom kokas först? <3
Du bestämmer själv om du vill ha dom som bitar eller koka sönder dem. Jag gillar när grönsakerna håller formen och hade tillsatt dem råa med vätskan och låtit dem kokat med i soppan i ca 20 min 😀
Tusen Tack <3
Hej fina. Jag tänkte fråga dig om denna soppan är den god vad kan man ha i tomtapsoppan kan du ge mig tips.
Hej Zeina!
Jag måste säga att jag älskar dina recept och att du är så erhört mångsidig och verkligen delar med dig av din kunskap på ett okomplicerat och pedagogisk sätt! Idag blir det turkisk tomatsoppa och grekisk paj här hemma, samtliga ingridienser fanns hemma! Stort TACK ♥️
Zeina your recipes are so easy to follow and now i cook a lot at home when i’m only 13!
thank you so much!
could you swap the risoni into rice?
would it work?
please inform me inshallah
the risoni
Är det bara jag, eller blir det sjukt lite mat för 4 personer? Det känns som om det saknas en halv liter vatten eller så. Mycket gott, men det blev ju inte mycket kvar efter 30 minuters kok.
Håller med, tror man kan dubblera alla ingredienser för 4 normala portioner. Fick även tillsätta mer vatten för annars blir soppan till gryta, vilket också kan vara gott.
Vi härhemma år soppälskande varelser. Jag tycker att fyra portioner brukar vara lagom för oss två som huvudrätt utan bröd till sex som. Vi brukar inte äta soppa som förrätt på vardagar som man brukar göra i vissa länder. Då räcker det med mindre portionerJag tycker som oftast att det är för lite vätska i sopporna och brukar ha i mer och lägger till mer kryddor.