Ugnsbakade köttbullar i svampsås

Godare köttbullar om du frågar mig. Alltså lite godare än klassiska köttbullar i gräddsås. Svampen lyfter upp smakerna rejält! Som en extra krydda och umami i såsen. Köttbullarna tillagar jag i ugnen innan jag vänder ner i såsen. Jag föredrar att laga köttbullarna i ugn, mindre matos och stänk och det är mycket smidigare helt enkelt. Jag har piffat upp pressgurkan lite och haft i rädisor och salladslök. Vilken fest!

6 portioner
Köttbullarna:
1 kg köttfärs av valfri sort (jag använder nöt)
2 dl mjölk
1 dl ströbröd
1 ägg
1 tsk dijonsenap
2 msk japansk soja
1 lök
Salt & peppar
Smör till stekning av lök
Gräddsås:
250 g svamp av valfri sort (jag tar skogschampinjoner)
1 msk mjöl
5 dl grädde
Ca 2 msk japansk soja
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Serveringsförslag:
Persilja till garnering
Pressgurka- recept HÄR! (jag följde receptet men tillsatte även lite rädisor och 1 finhackad salladslök)
Potatis

Gör såhär:
Börja med köttbullarna. Finhacka löken, stek i smör tills den får färg. Ställ åt sidan och låt kallna. Blanda ströbröd och mjölk i en skål, låt svälla i 10 min. Blanda sedan samman alla ingredienser ordentligt och låt stå i 15 min. Fukta händerna och rulla köttbullarna. Lägg köttbullarna på en ugnsplåt. Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Tillaga köttbullarna mitt i ugnen i ca 12-15.

Skiva svampen och stek på hög värme i en helt torr stekpanna, tills svampen får yta och slutar vätska sig. Vänd sedan i smör och stek lite till. Ha i mjöl och stek lite snabbt. Vänd i grädde och koka upp under omrörning. Tillsätt soja och låt såsen puttra utan lock på medelvärme i ca 5 min.

Vänd ner köttbullarna med skyn som bildats på plåten i såsen. Blanda och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i ca 4 min. Strö persilja över och servera med önskade tillbehör. Vi åt kokt potatis och pressgurka bredvid.

This error message is only visible to WordPress admins
HTTP Error. Unable to connect to the Instagram API. Feed will not update.

Join the Conversation

  1. Christian says:

    Ser oerhört gott med köttbullarna i svampsås men som vanligt med recept från erkända matlagare på diverse forum, så står det bara “salt och peppar” i receptet. Hade varit trevligt med en mer exakt beskrivning av hur mycket du använder i receptet. För övrigt tycker jag att du levererar fina matförslag…..

  2. Anonym says:

    Extremt mycket kött. Halverade mängden. Såsen smakade mjöl trots att jag kokade den i över en halvtimme.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close