Västerbottensburek

Gillar du Västerbottenspaj? Då kommer du att ÄLSKA västerbottensburek! Frasiga små filodegspajer fyllda med västerbottensost, spenat och rödlök. Lika smarriga att avnjutas kalla som varma. Ät du burek precis som den är eller toppa med lite stenbitsrom, dill och gräddfil. MUMS!

6 burek
12 ark filodeg (ca 250 g filodeg)
Fyllning:
100 g färsk babyspenat
250 g riven Västerbottensost
1 rödlök
Pensling:
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
Garnering och serveringsförslag:
Stenbitsrom, räkor, citron, gräddfil, dill eller sallad

Gör såhär:
Finhacka spenaten, rödlöken och blanda med osten. Lägg filodegen på en bricka och täck väl så degen inte torkar eller smulas sönder vid användning. Degen är känslig och torkar väldigt snabbt. Vispa ihop ägg och grädde till pensling. Lägg 1 ark filodeg på bakbordet och pensla med äggsmeten. Lägg ett till ark filodeg över och pensla med mer äggsmet. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om degen står för länge med fukt kan den gå sönder. Lägg lite av ostfyllningen längs kanten på långsida och rulla ihop till en rulle, rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla degen med resten av äggsmeten.

Sätt ungen på 200°, över och undervärme. Grädda bureken frasig och gyllene mitt i ugnen ca 17-20 minuter.Det kommer rinna ut ost från snurrorna och det är ok. Så fort du har tagit ut dem från ugnen lyfter du upp osten som runnit ut från varje burek och lägger det på snurrorna. Låt svalna på plåten och servera som de är eller toppa med stenbitsrom, dill och gräddfil.

Join the Conversation

  1. Gülay says:

    Hej
    Är filodeg samma som baklavadeg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close