Västerbottensburek

Gillar du Västerbottenspaj? Då kommer du att ÄLSKA västerbottensburek! Frasiga små filodegspajer fyllda med västerbottensost, spenat och rödlök. Lika smarriga att avnjutas kalla som varma. Ät du burek precis som den är eller toppa med lite stenbitsrom, dill och gräddfil. MUMS!

6 burek
12 ark filodeg (ca 250 g filodeg)
Fyllning:
100 g färsk babyspenat
250 g riven Västerbottensost
1 rödlök
Pensling:
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
Garnering och serveringsförslag:
Stenbitsrom, räkor, citron, gräddfil, dill eller sallad

Gör såhär:
Finhacka spenaten, rödlöken och blanda med osten. Lägg filodegen på en bricka och täck väl så degen inte torkar eller smulas sönder vid användning. Degen är känslig och torkar väldigt snabbt. Vispa ihop ägg och grädde till pensling. Lägg 1 ark filodeg på bakbordet och pensla med äggsmeten. Lägg ett till ark filodeg över och pensla med mer äggsmet. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om degen står för länge med fukt kan den gå sönder. Lägg lite av ostfyllningen längs kanten på långsida och rulla ihop till en rulle, rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla degen med resten av äggsmeten.

Sätt ungen på 200°, över och undervärme. Grädda bureken frasig och gyllene mitt i ugnen ca 17-20 minuter.Det kommer rinna ut ost från snurrorna och det är ok. Så fort du har tagit ut dem från ugnen lyfter du upp osten som runnit ut från varje burek och lägger det på snurrorna. Låt svalna på plåten och servera som de är eller toppa med stenbitsrom, dill och gräddfil.

Jag har rivit mitt kök och om 3 veckor kommer jag att få mitt drömkök! Livet är lite kaotiskt just nu! Tur att solen skiner och att jag har kunnat laga mat utomhus Jag flyttade in i mitt hus 2018 och köket var långt ifrån vad jag önskade mig i ett kök men det var helt ok. Jag försökte hitta lösningar för att få det att fungera med både mitt jobb och vardag. Köket var vitt och högblankt, luckorna öppnades uppåt, jag rekommenderar absolut inte såna luckor till någon som lagar mycket mat😬 Jag hade en stor vinkyl i köket som tog plats och jag dricker inte vin, så den fick bli min ört och äggkyl. Jag ställde en stor klumpig köksbänk mitt i köket för att kunna filma mina matklipp och jag behövde dessutom mer arbetsyta. Den var mest i vägen de dagar jag inte jobbade i köket. Sen började saker och ting gå sönder i mitt kök. Köksfläkten pajade, lampan i kylen gick sönder och det var droppen när diskmaskinen började krångla. Köpte en ny och när den skulle monteras fick jag veta att mina rör i köket var felmonterade, det gick inte att montera den nya diskmaskinen OCH det fanns fukt under diskmaskinen. Jag fick nog där🫠 Mitt kök var slitet och jag hade verkligen försökt hitta lösningar men nu åker den bort och jag ska se till att få ett kök som fungerar med både min vardag och mitt jobb. Jag jobbar hemifrån och älskar det! Viktigast för mig är att få ett smart, tåligt och funktionellt kök med mycket förvaring. Mycket viktigare än att det är snyggt. Jag längtar tills det är klart. Förhoppningsvis står det klart om 3 veckor 😍

10897 187

Vad äter du till middag ikväll?😍

3065 136

Smörgåstårta 😍
Så god och smidig rätt! Räcker till många, kan förberedas i god tid innan servering och passar lika bra att servera till vardags som till fest🎉 Recept på den godaste smörgåstårtan hittar du i länken i min profil @zeinaskitchen

5242 44

Smörstekt gnocchi tillagad i ugn med en läcker sås. Så enkelt och gott😍
4-6 portioner
800 färsk gnocchi
1 gul eller rödlök
1 knippe sparris
200 g champinjoner
200 g körsbärstomater
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2,5 tsk paprikapulver
5 dl grädde
Ca 2 dl riven ost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
Skiva champinjonerna, bryt sparrisen, finhacka lök och vitlök. Hetta upp en helt torr stekpanna och fräs champinjonerna på hög värme tills de slutar vätska sig och krymper i storlek. Ställ åt sidan. I samma stekpanna som du stekte svampen tillsätter du smör och fräser löken glansig. Vänd i svamp, vitlök och sparris. Fräs allting under omrörning i ca 2-3 min. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver, fräs lite till. Ha i grädde, salt och peppar. Låt såsen puttra utan lock i ca 5 min.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek gnocchin under omrörning tills den får lite stekyta. Lägg gnocchi i en ugnsform, sprid tomaterna över, häll över såsen och toppa slutligen med ost. Baka mitt i ugnen i ca 12 min. Servera!

5059 69

Join the Conversation

  1. Gülay says:

    Hej
    Är filodeg samma som baklavadeg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close