Gillar du Västerbottenspaj? Då kommer du att ÄLSKA västerbottensburek! Frasiga små filodegspajer fyllda med västerbottensost, spenat och rödlök. Lika smarriga att avnjutas kalla som varma. Ät du burek precis som den är eller toppa med lite stenbitsrom, dill och gräddfil. MUMS!
6 burek
12 ark filodeg (ca 250 g filodeg)
Fyllning:
100 g färsk babyspenat
250 g riven Västerbottensost
1 rödlök
Pensling:
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
Garnering och serveringsförslag:
Stenbitsrom, räkor, citron, gräddfil, dill eller sallad
Gör såhär:
Finhacka spenaten, rödlöken och blanda med osten. Lägg filodegen på en bricka och täck väl så degen inte torkar eller smulas sönder vid användning. Degen är känslig och torkar väldigt snabbt. Vispa ihop ägg och grädde till pensling. Lägg 1 ark filodeg på bakbordet och pensla med äggsmeten. Lägg ett till ark filodeg över och pensla med mer äggsmet. När du väl penslat degen får du arbeta lite snabbt, om degen står för länge med fukt kan den gå sönder. Lägg lite av ostfyllningen längs kanten på långsida och rulla ihop till en rulle, rulla sedan ihop den som en ”kanelbulle” och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Fortsätt att göra samma sak med resten av filodegen och fyllningen. Pensla degen med resten av äggsmeten.
Sätt ungen på 200°, över och undervärme. Grädda bureken frasig och gyllene mitt i ugnen ca 17-20 minuter.Det kommer rinna ut ost från snurrorna och det är ok. Så fort du har tagit ut dem från ugnen lyfter du upp osten som runnit ut från varje burek och lägger det på snurrorna. Låt svalna på plåten och servera som de är eller toppa med stenbitsrom, dill och gräddfil.
Vad äter du helst när det är så varmt ute? Orkar du stå i köket? Idag fick det bli en grekisk sallad med vitlöksbröd och tzatziki 😍 Det godaste jag vet en varm sommardag ❤️ Recept i min profil @zeinaskitchen
Veckans matsedel❤️ Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag. Denna vecka hittar du recept på köttbullar med smak av cevapi eller ugnsbakade bönor från Balkan, krämig pasta med kyckling eller med broccoli, libanesisk spenatgryta eller ghanesisk böngryta, turkisk tomatsoppa, ugnsbakad lax med färskost eller lasagnerullar med spenat och keso. På baktipset finns recept på dansk kanelkaka😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Libanesiska kycklingvingar med vitlökskräm👌 Enkelt och alldeles ljuvligt gott! Recept i min profil @zeinaskitchen
Till dig som vill laga något liknande utan kyckling, jag har länkat till recept på libanesiska chilipotatis i inlägget 🤤
Det är söndag och dags för Veckans matsedel 🍽 Som alltid finns det ett vegetariskt alternativ för varje dag 💚 Denna vecka hittar du recept på chilensk biffmacka eller en magastor pirog i långpanna, kycklingpaj eller albansk grönsakspaj, lax med grekiska smaker eller grekiska gröna bönor med potatis, irakiskt ris med kött och morot eller västafrikanskt jollof rice. På baktipset finns recept på banans split paj😍 Recept på allt gott i länken i min profil @zeinaskitchen
Hej
Är filodeg samma som baklavadeg?