Förra veckan under sportlovet önskade familjen sig lasagne till middag. Min man äter inte kött, min son är inte särskilt förtjust i veggofärs, min yngsta dotter vill helst inte ha massa tillagade grönsaksbitar i maten och min äldsta är inte det minsta kräsen och gillar det mesta. Hur gör man alla nöjda? Då kom jag och tänka på min vegetariska bolognese med linser som alla i familjen älskar, recept på den hittar du HÄR! Den är mustig och god, så den såsen borde ju vara perfekt till lasagne. Bara att kavla upp ärmarna och testa och visst passade den bra, det blev jättegott och alla var nöjda kring matbordet. Jag personligen tycker att veggofärs är himla smidigt och använder det ofta i maten, som HÄR! har jag använt quornfärs till min stekpannelasagne och HÄR! anamma veggofärs till mina piroger.
1 långpanna lasagne, ca 8 portioner
Ca 24 stycken lasagneplattor
Såsen:
4 dl röda linser
1 stor gul lök
2 morötter
3 selleristjälkar
4 st vitlöksklyftor
2 burkar krossad tomat (400 g styck)
Ca 6 msk tomatpuré eller 1 pkt passerad tomat
1,5 msk torkad oregano
1,5 msk torkad basilika
1 msk paprikapulver
1-2 tsk dijonsenap (kan uteslutas)
2 msk balsamvinäger
Salt & peppar
Ca 8-10 dl vatten
Bechamelsåsen
12 dl mjölk (3% fetthalt)
1 dl vetemjöl
25 g smör
Muskonöt
Salt
300 g riven ost
TIPS! Förkoka lasagneplattorna så de mjuknar lite, du en krämig lasagne då. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.
Serveringsförslag:
Pizzasallad eller treveckorsallad
Gör såhär:
Linssåsen: Hacka löken och selleri, riv morot. Hetta upp olja och stek grönsakerna tills de mjuknar och får lite färg. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt oregano, basilika och fräs lite till. Blanda i övriga ingredienser förutom linserna och koka upp såsen. När det börjar puttra vänder du i linserna, lägg ett lock på grytan och låt puttra på medelvärme tills linserna är helt färdigkokta. Låt gärna såsen få koka en bra stund, ca 1-1,5 timme så blir såsen extra mustig och krämig. Späd eventuellt ut med mer vatten om såsen känns för tjock. Rör om med jämna mellanrum och låt inte såsen brännas vid i botten av kastrullen.
Bechamelsåsen: Blanda mjölk och mjöl i en kastrull. Rör om hela tiden tills såsen börjar bli varm. Lägg i smöret och fortsätt röra om. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Riv i lite muskotnöt. Tillsätt 200 g riven ost och spara resten till garnering. Du kan själv välja vilken typ av ost du vill ha i. Vill du ha en stark ostsmak tar du tex cheddarost eller västerbottenost, gillar du mildare smak så tar du en gräddig ost. Jag använder en vanlig gouda ost, med fetthalt på ca 35%. Rör om tills osten smälter isåsen, stäng av värmen och ställ åt sidan.
Montering av lasagnen: Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en långpanna, 30×40 cm, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg linssåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera gärna med pizzasallad eller treveckorssallad.
Åh gud vad gott! Detta ska jag definitivt testa! Tack 🙂
Kan man ha keso istället för bechamelsås?