Vitlöksnaan

Vitlöksnaan- Indiens svar på vitlöksbröd. Fantastiskt goda bröd som höjer smaken på de flesta rätter. Servera brödet bredvid en god gryta med sting i, doppa i en god röra eller njut av den precis som den är. Jag serverar gärna mina bröd bredvid en Indisk gryta och en god raita. Recept på Indiska rätter som passar hittar du HÄR! 


Recept på grytan ovan hittar du HÄR! och recept på liknande gryta fast med kyckling hittar du HÄR!

6 st vitlöksnaan
1 tsk torrjäst
1 3/4 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm bakpulver
Ca 4-5 dl vetemjöl special
2 msk matolja
2 1/2 msk turkisk yoghurt
Garnering:
3 vitlöksklyftor
1 dl finhackad koriander eller salladslök
30 g smält smör

Gör såhär:
Blanda jäst med vattnet, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt olja och yoghurt och blanda med fingrarna till en smulig deg. Blanda därefter i degvätskan och rör ihop till en mjuk och smidig deg, degen är lite kladdig. Knåda den en stund och tillsätt eventuellt mer mjöl om den känns för kladdig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten.

Ta in en ugnsplåt mitt i ugnen. Värm ugnen till 225° och ha ovanvärme på (värmen ska komma från ovansidan av ugnen). Dela degen till 6 bitar och forma till bollar, täck med bakduk. Kavla ut en degbit på mjölat bakbord ca 20 cm lång oval eller till ett runt bröd. Ta lite vitlök och tryck in det med fingrarna det på brödets ovansida, lägg sedan på koriander/salladslök och tryck in det i degen. Hetta upp en torr stekpanna på hög värme. Lyft över brödet och grädda på bara en sida tills den får färg på undersidan och blir lite bubblig upptill. Lyft sedan över brödet och lägg på den varma plåten i ugnen med garneringssidan uppåt. När brödet fått lite färg upptill, ca 1-2 min, tar du ut och penslar med smält smör. Lägg på en tallrik och täck brödet. Jag brukar täcka med en annan tallrik och ha den på glänt.  Gör så med alla bröd och servera helst nygräddade och varma.

Brödet funkar bra att frysas in, förvara i en plastpåse och värm sedan upp en stund i micron innan servering.
Naanbröd utan vitlök finns recept på HÄR!
nan1nan2
nan5

Join the Conversation

  1. Dessa var supergoda! Gjorde dem tillsammans med butterchicken. De höjde smaken på hela rätten!

    1. Zeina Author says:

      Åh så underbart 🙂 tack för att du skriver det. Kul att läsa

  2. Mitra says:

    Hej!
    Kan jag göra degen och lägga på vitlöken och korianderna och sedan frysa bröden?
    Och sedan tillaga de när det behövs?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Bra fråga☺ det ska nog funka bra. Har dock inte testat själv så jag vet inte hur resultatet blir.

  3. Maryam says:

    Hej, Är det smartast att jäsa degen i rumstemperatur eller i kylen om det är ca 5h tills jag ska tillaga den? 🙂

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag hade låtit degen jäsa i kylen 😀

  4. Daniel says:

    Hej om jag inte har enbart övervärme på ugnen ska jag köra grill istället?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Kör då med vanlig ugnsvärme, med grill finns det risk att brödet bränns vid upptill. Lycka till 🙂

  5. Hanna says:

    Hej! Är så sugen på att göra detta imorgon, men funkar det med färsk jäst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close