Zucchinibiffar med krämig tzatsiki

Goda zucchinibiffar som serveras med en krämig tzatsiki. En hälsosam middag som definitivt kommer bli en favorit i ditt hushåll. Krydda dina biffar med dina favoritkryddor, de blir goda hur du än smaksätter dem.
13

Ca 16-18 st zucchinibiffar
Biffarna:
2 st zucchini
1 lök
1 ägg
Ca 1,5-2 dl ströbröd
1 dl riven ost (ha inte i mer ost, då blir de svåra att steka. Jag rekommenderar inte
mozzarella, ta en fast sort, tex halloumi, feta- pizza- eller hushållsost)
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
Ca 3 msk finhackad persilja
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
Cremé fraiche tzatsiki:
5 dl cremé fraiche (valfri fetthalt)
En halv riven gurka
0,5 pressad vitlöksklyfta
1,5 msk finhackad dill
1 tsk vinäger eller citron
Salt & peppar
Blanda alla ingredienser till tzatsikin och låt stå i kylen en stund innan servering.
2

Biffarna. Gör såhär:
Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan från dem och låt sedan rinna av i en sil. Det är viktigt att de får rinna av så du får fasta biffar. Finhacka löken i små tärningar och stek den mjuk med lite olja. Krydda löken med gurkmejan och stek lite till. Blanda den avrunna zucchinin, stekta löken med de övriga ingredienser i en bunke och ställ åt sidan, låt svälla i ca 15 min. Om smeten känns för lös tillsätter du mer ströbröd. Ibland kan vissa zucchini vara vattnigare än andra och släppa ifrån sig mycket vätska. Om smeten fortfarande är lite lös och svårhanterad kan du ha i lite potatismjöl eller vanlig mjöl. Låt den stå och svälla en stund till. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut små biffar med en matsked och forma dem med händerna. Stek biffarna på medelvärme ca 3-4 min på varje sida. Servera med qinoua,kvargryn, ris eller sallad. Jag serverade mina med kvarngryn (se bild).
0
8910
13

Join the Conversation

  1. Karin says:

    Går dessavegobiffar bra att frysa?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar utmärkt att frysa in dem 🙂

  2. Hur blir det om man inte använder ost? Kan man använda något annat i stället? Tack för bra recept!

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Det går bra utan ost, ha då i lite extra ströbröd så biffarna håller ihop. Lycka till

  3. Virve says:

    Jag bjöd på dessa biffar med tzatsikin och klyftpotatis, det vart mycket omtyckt! Dock vart biffarna lite för lösa. Men absolut gott! Tack!

  4. Josefin says:

    Godaste biffarna jag nånsin gjort, vilket fantastiskt recept! Åt med couscous till

  5. Amanda says:

    Skulle du kunna uppskatta vikt eller storlek på zukinin? Finns ju gigantiska och små. /MVH Amanda

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Ca 300 g per zucchini 😀

  6. Veronica says:

    Så himla goda biffar! Älskar din blogg och din medverkan i Timjan, tupp och tårta!

  7. Veronica says:

    Absolut godaste vegetariska biffarna! Blir så inspirerad av din blogg! Den är fantastisk!

  8. Mimoza says:

    Hur fick du dom så smetiga? Mina blir mosiga men inte så där smetiga…

  9. Lagade dessa precis och serverade med ris – så goda! Storleken du föreslår gör dem lättstekta, följde stekanvisningarna och dubblade kryddorna. Min 2 åring åt tre stycken

  10. Carolina Pereira says:

    Går det att byta ut zucchinin mot aubergine? Vill så gärna göra biffarna, menar bara auberginen hemma!

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag är osäker på hur resultatet blir med aubergine. Jag rekommenderar zucchini 😀

      1. Hej zeina
        Kan man mixa i kikärter ,som man blandar med rivna zucchinin, för att få fastare biffar?

  11. Nathalie says:

    Det gick inte alls detta trots att jag följde receptet. Det vart inte kladdigt ett dugg som på dina bilder. Fick ha i extra ägg för att det skulle binda ihop bättre. Smaken var det dock inget fel på.

  12. Annika says:

    Goda biffar! Gjorde dubbelsats för hade en stor zucchini som jag skalade och gröp ur kärnorna på. Följde recepten men jag hade i vitlök också med den vanliga löken. Rekommenderar dessa och ska garanterat göra om

  13. Amerikanskan says:

    Så otroligt gott! Vi försöker äta lite mer vegetariskt i familjen och detta var en bra start. Jag saltade den rivna zucchinin i en sil, det hjälpte att dra ut all vätska. Gjorde samma med gurkan till tzasikin. Vi använde mycket mer vitlök och grekisk yoghurt istället för creme fraîche i såsen och det blir lika gott. Mina kräsna barn (1, 5 och 7 år) åt upp sin tallrik! Tack för alla recept!!

  14. Hej. Jag undrar vad jag kan använda istället för ägg? Funkar aquafaba? För att göra dem veganska

    1. Minou says:

      Chiafrön funkar bra i stället för ägg. 1 msk chiafrön + 2 msk vatten per en zucchini på cirka 300-350 g brukar funka bra. För det här receptet kan man ta nästan dubbla mängden.

  15. Somaye says:

    Ska man skala zucchinen först?

    1. Minou says:

      Det behövs inte enligt min uppfattning.

  16. Minou says:

    Det behövs inte enligt min uppfattning.

  17. Gulli says:

    Hej Zeina
    Så jättegoda vego biffar, jag är såld på
    Dem !
    Lätt att göra, du beskriver så bra
    Alla recept jag gjort så gott
    Tack Zeina

  18. Ulla S says:

    Hade tre stora zucchini, saltade och pressade ur vätskan. Mixade en burk kikärter och blandade i smeten. Stekte/gräddade i muffinsformar så det blev mer puckar än biffar :). Men Zeinas recept i grunden, jättegoda! Tack Zeina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close