Goda zucchinibiffar som serveras med en krämig tzatsiki. En hälsosam middag som definitivt kommer bli en favorit i ditt hushåll. Krydda dina biffar med dina favoritkryddor, de blir goda hur du än smaksätter dem.
Ca 16-18 st zucchinibiffar
Biffarna:
2 st zucchini
1 lök
1 ägg
Ca 1,5-2 dl ströbröd
1 dl riven ost (ha inte i mer ost, då blir de svåra att steka. Jag rekommenderar inte
mozzarella, ta en fast sort, tex halloumi, feta- pizza- eller hushållsost)
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
Ca 3 msk finhackad persilja
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt (gärna örtsalt)
Svartpeppar
Cremé fraiche tzatsiki:
5 dl cremé fraiche (valfri fetthalt)
En halv riven gurka
0,5 pressad vitlöksklyfta
1,5 msk finhackad dill
1 tsk vinäger eller citron
Salt & peppar
Blanda alla ingredienser till tzatsikin och låt stå i kylen en stund innan servering.
Biffarna. Gör såhär:
Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Krama ur vätskan från dem och låt sedan rinna av i en sil. Det är viktigt att de får rinna av så du får fasta biffar. Finhacka löken i små tärningar och stek den mjuk med lite olja. Krydda löken med gurkmejan och stek lite till. Blanda den avrunna zucchinin, stekta löken med de övriga ingredienser i en bunke och ställ åt sidan, låt svälla i ca 15 min. Om smeten känns för lös tillsätter du mer ströbröd. Ibland kan vissa zucchini vara vattnigare än andra och släppa ifrån sig mycket vätska. Om smeten fortfarande är lite lös och svårhanterad kan du ha i lite potatismjöl eller vanlig mjöl. Låt den stå och svälla en stund till. Smaka av och krydda eventuellt mer. Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut små biffar med en matsked och forma dem med händerna. Stek biffarna på medelvärme ca 3-4 min på varje sida. Servera med qinoua,kvargryn, ris eller sallad. Jag serverade mina med kvarngryn (se bild).
Går dessavegobiffar bra att frysa?
Det funkar utmärkt att frysa in dem 🙂
Hur blir det om man inte använder ost? Kan man använda något annat i stället? Tack för bra recept!
Hej 😀
Det går bra utan ost, ha då i lite extra ströbröd så biffarna håller ihop. Lycka till
Jag bjöd på dessa biffar med tzatsikin och klyftpotatis, det vart mycket omtyckt! Dock vart biffarna lite för lösa. Men absolut gott! Tack!
Godaste biffarna jag nånsin gjort, vilket fantastiskt recept! Åt med couscous till
Skulle du kunna uppskatta vikt eller storlek på zukinin? Finns ju gigantiska och små. /MVH Amanda
Hej,
Ca 300 g per zucchini 😀
Så himla goda biffar! Älskar din blogg och din medverkan i Timjan, tupp och tårta!
Absolut godaste vegetariska biffarna! Blir så inspirerad av din blogg! Den är fantastisk!
Hur fick du dom så smetiga? Mina blir mosiga men inte så där smetiga…
Lagade dessa precis och serverade med ris – så goda! Storleken du föreslår gör dem lättstekta, följde stekanvisningarna och dubblade kryddorna. Min 2 åring åt tre stycken
Går det att byta ut zucchinin mot aubergine? Vill så gärna göra biffarna, menar bara auberginen hemma!
Hej,
Jag är osäker på hur resultatet blir med aubergine. Jag rekommenderar zucchini 😀
Hej zeina
Kan man mixa i kikärter ,som man blandar med rivna zucchinin, för att få fastare biffar?
Det gick inte alls detta trots att jag följde receptet. Det vart inte kladdigt ett dugg som på dina bilder. Fick ha i extra ägg för att det skulle binda ihop bättre. Smaken var det dock inget fel på.
Goda biffar! Gjorde dubbelsats för hade en stor zucchini som jag skalade och gröp ur kärnorna på. Följde recepten men jag hade i vitlök också med den vanliga löken. Rekommenderar dessa och ska garanterat göra om
Så otroligt gott! Vi försöker äta lite mer vegetariskt i familjen och detta var en bra start. Jag saltade den rivna zucchinin i en sil, det hjälpte att dra ut all vätska. Gjorde samma med gurkan till tzasikin. Vi använde mycket mer vitlök och grekisk yoghurt istället för creme fraîche i såsen och det blir lika gott. Mina kräsna barn (1, 5 och 7 år) åt upp sin tallrik! Tack för alla recept!!
Hej. Jag undrar vad jag kan använda istället för ägg? Funkar aquafaba? För att göra dem veganska
Chiafrön funkar bra i stället för ägg. 1 msk chiafrön + 2 msk vatten per en zucchini på cirka 300-350 g brukar funka bra. För det här receptet kan man ta nästan dubbla mängden.
Ska man skala zucchinen först?
Det behövs inte enligt min uppfattning.
Det behövs inte enligt min uppfattning.
Hej Zeina
Så jättegoda vego biffar, jag är såld på
Dem !
Lätt att göra, du beskriver så bra
Alla recept jag gjort så gott
Tack Zeina
Hade tre stora zucchini, saltade och pressade ur vätskan. Mixade en burk kikärter och blandade i smeten. Stekte/gräddade i muffinsformar så det blev mer puckar än biffar :). Men Zeinas recept i grunden, jättegoda! Tack Zeina