Saffran-  och lussebullar i all ära men detta är utan tvekan det godaste bakverket jag någonsin smakat med saffran. Den är helt fantastiskt god. Saftig, vacker och full med smaker. Saffran, vanilj och kardemumma är en oslagbar kombination. Vaniljkrämen gör kakan extra mjuk och krämig. Som grädde på moset ringlar jag över en glasyr, mycket av livets goda i en och samma kaka. Lovely! Steg för steg bilder på hur du gör denna fin fina butterkaka med saffran och vaniljkräm.

314

12 stora bitar butterkaka med saffran
Degen:
1 påse saffran (0,5 g)
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1,5 tsk vaniljsocker
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
Fyllning:
10 msk pulver av marsans snabbvispade vaniljsås (se bild)
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk (3% fetthalt)
Valfri garnering, välj fritt eller uteslut:
Pärlsocker
Mandel
Glasyr:
1 dl florsocker
Ca 1 tsk vatten

Gör såhär:
Lös upp saffranet i 2 msk kokhett vatten och ställ åt sidan. Värm mjölken och lägg i smöret, smöret behöver inte smälta helt, bara den mjuknar. När mjölken är ljummen, ca 37°, blandar du den med jästen. Blanda saffranet, salt, kardemumma, vaniljsocker och socker med mjölken, rör om. Tillsätt sedan mjöl och knåda degen väl en bra stund tills den blir smidig. Jag arbetar degen 10 min i bakmaskinen eller för hand så den blir elastisk och fin. Täck sedan bunken med en plastpåse och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.

Gör fyllningen. Lägg 10 msk marsanpulver och 1,5 tsk vaniljsocker i en skål och mjölken i en separat skål. Samtidigt som du vispar häller du försiktigt pulvret i mjölken, så slipper du klumpar. Låt sedan stå i kylen under tiden degen jäser. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbar kant och smörj kanterna med smör. Ställ åt sidan.

Häll ut degen på mjölat bakbord, kavla ut en rektangulär platta, ca 50×40 cm. Bred på 3/4 av vaniljkrämen spara resten till garnering. Rull plattan från långsidan. Skär ut ca 12 st bullar och lägg i formen. Klicka på resterande vaniljkräm och strö på önskad garnering. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 45-60 min.

Värm ugnen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 30-35 min. Ta ut och låt kallna helt. Blanda florsocker och vatten tills du får en tjock och glasyr, ringla över den kalla kakan med en sked. Låt glasyren stelna och servera kakan. Vill du frysa in kakan kan du görs det innan du ringlar över glasyren. SÅ GOTT!

Marsan snabbvispade vaniljsås. Tänk på att om du smakar på såsen ska du aldrig lägga tillbaka skeden i såsen. Enzymerna i saliven förstör såsen och den blir finnig. Står på paketet mer om det. Slicka skeden men lägg INTE tillbaka den i skålen ;-)
Marsan snabbvispade vaniljsås. Tänk på att om du smakar på såsen ska du aldrig lägga tillbaka skeden i såsen. Enzymerna i saliven förstör såsen och den blir rinnig. Står på paketet mer om det. Slicka på skeden men lägg INTE tillbaka den i skålen 😉
Efter en stund får du en tjock och krämig vaniljkräm. Ha i lite extra vaniljsocker för godare smak.
Efter en stund får du en tjock och krämig vaniljkräm. Ha i lite extra vaniljsocker för godare smak.
Bred på krämen på plattan, spara lite till garnering.
Bred på krämen på plattan, spara lite till garnering.
Skär ut fin fina bullar.
Skär ut fin fina bullar.
En härlig gul färg av saffranet. De små svarta prickarna är kardemummakärnor. Kommer att dofta och smaka ljuvligt!
En härlig gul färg av saffranet. De små svarta prickarna är kardemummakärnor. Kommer att dofta och smaka ljuvligt!
Klicka på resterande vaniljkräm, lovely!
Klicka på resterande vaniljkräm, lovely!
Garnera med önskad garnering och låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
Garnera med önskad garnering och låt jäsa i ca 45 min under bakduk.
Se så vackert! Fantastisk kaka.
Se så vackert! Fantastisk kaka.
Gott!
Gott!

Butterkaka

Kopiera