Grytor/ Husmanskost/ Kött/ Utvalt

Domoda- Gambiansk jordnötsgryta med kött

Domoda

Domoda är en fantastisk traditionell rätt från Gambia. Mustig och smakrik jordnötssås som gärna ska få puttra en lång stund för absolut godast smak och konsistens. Den kan göras på kött, kyckling, fisk eller vegetarisk. En mycket fyllig gryta som serveras med ris. Sötpotatisen i ger en härlig sötma till den kryddiga såsen. 
Domoda
6 portioner Domoda
600 g grytkött (lamm- eller nöt) eller kyckling
300 g creamy jordnötssmör (osötad)
2-3 mogna röda tomater
150 g tomatpuré
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 köttbuljongtärningar
Svartpeppar & salt
1 sötpotatis eller en bit pumpa (kan uteslutas eller bytas ut mot morotsslantar)
Ca 6 dl vatten
Chili om du gillar hetta (färsk eller pulver)
Citron om du gillar syrlig smak
Rapsolja till stekning
Recept på vegansk domoda hittar du HÄR!
TIPS! Om du har kyckling i grytan är det godast att välja kyckling med ben, gärna en hel kyckling som du skär i bitar. Använder du kycklingfilé steker du bitarna separat och häller sedan ner dom i grytan när såsen fått koka en bra stund.

Gör såhär:
Putsa köttet, skär bort senor men behåll gärna fett på. Hacka löken i tärningar, hacka tomat och vitlök. Hetta upp olja i en rymlig kastrull och stek löken tills den mjuknar och blir glansig. Vänd i vitlök och köttet eller kyckling med ben, stek under omrörning tills köttet får färg. Tillsätt tomat och eventuellt chili, stek lite till under omrörning. Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandas väl. Smula i buljongtärning och häll över hett vatten. Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills köttet är mört och såsen tjocknat, ca 1,5- 2 h. Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland. Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna. Smaka av och krydda med salt och peppar.

När köttet nästan är helt klar vänder du i sötpotatis eller pumpa som du skärt i bitar, låt dem få koka med i ca 30 min. När grytan är klar kan du pressa i saften från en citron eller utesluta det. Jag brukar servera citron bredvid så kan den som vill pressa citron på sin tallrik. Servera med ris, jasminris passar bra till. Grytan smakar godare nästa dag och funkar utmärkt att frysas in.
Fotor_145626177695276Fotor_145626180569512DomodaDomoda

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    TinaGustafsson.com
    24/02/2016 at 11:34

    Vilket sorts kött använde du i denna gryta?

    • Reply
      Zeina
      25/02/2016 at 13:53

      Högrev 🙂

  • Reply
    Mårtenssons Kök
    28/02/2016 at 21:07

    Men så gott detta lät, vi bokmärker receptet bums. Jordnötssmör har vi gärna i mat, det ger både en krämig och god smak.

    Kramar

    • Reply
      Zeina
      29/02/2016 at 12:55

      Härligt! Kram kram

  • Reply
    Camilla
    22/01/2017 at 18:55

    Tack Zeina för ett riktigt gott recept denna hamnar lätt på en topp 5lista av de rätter jag lagat av dina recept den senaste 3veckorna.

  • Reply
    Emma
    06/09/2018 at 10:47

    Det här måste vi prova! Vad tror du om att köra grytan i slow cooker?

    Älskar din blogg och ditt instagramkonto för övrigt

  • Leave a Reply