Bakverk/ Färs/ Piroger/ Pizza/ Sydamerika/ Vegetariskt

Empanadas- Chilenska piroger

Chilenska piroger fyllda med kryddig färs, oliver, russin och ägg. De kan tillagas på olika vis och gillar man inte russin funkar det bra att utesluta det. Man kan både fritera eller ugnsbaka empanadas, jag bakar mina helst i ugnen. Riktigt goda och de funkar utmärkt att frysa in.

Ca 18 st empanadas
500 g köttfärs eller veggiefärs
3 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
3-4 msk torkad oregano
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
Chilipulver efter smak
Salt och peppar
1,5 dl russin (kan uteslutas)
4 hårdkokta ägg
Ca 18 st svarta oliver
Degen:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst) eller 2,5 tsk torrjäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
Uppvispat ägg
Recept på vanliga köttfärspiroger hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med fyllningen som gärna ska göras dagen för godast smak. Fyllningen “marineras” nästan och blir godare efter några timmar, men har du inte tid att vänta går det lika bra att fylla pirogerna samma dag. Hacka löken i tärningar och stek i olja till den mjuknar och blir glansig. Vänd i färsen, pressa i vitlöken och stek under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt russin och alla kryddor och stek lite till. Ställ sedan åt sidan eller i kylen över natten.

Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min. Koka äggen hårda och dela varje ägg i 4 delar. Kavla ut en degboll till ca 12-15 cm rund platta. Lägg i ca 2 msk köttfärs, en äggklyfta och en oliv. Vik ihop degen och nyp yttersta kanten ordentligt med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper låt vila i 20 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min, tills pirogerna får en fin färg. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader. Servera gärna med sallad och en god het sås eller guacomale.

IMG_6776 (1)IMG_6784Empanadas

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Ann-Britt Jansson
    23/03/2016 at 17:49

    Jag älskar dina recept!

    • Reply
      Zeina
      26/03/2016 at 00:02

      Tusen tack det glädjer mig mycket

  • Reply
    Sanna
    23/04/2016 at 15:08

    Tack vare dina recept som min man börjar älska min mat ,heja zeina du är grym duktig

    • Reply
      Zeina
      23/04/2016 at 20:41

      Men så kul 😀 heja dig me! Tack fina du. Lycka till i köket. Kram

  • Reply
    sanna
    24/04/2016 at 10:09

    Tack själv fina du.

  • Reply
    Yildiz
    18/09/2017 at 14:49

    Du är grym- älskar dina recept

  • Leave a Reply

    17 − 15 =