Nu när de svenska tomaterna smakar som godast och solen äntligen tittat fram passar jag på att göra gazpacho. Finns inget godare att njuta av på sommaren. En spansk specialitet som görs på råa grönsaker och serveras kall. Perfekt att ta med picknicken
gazpacho-2

4 portioner Gazpacho
600 g röda mogna tomater
1 zucchini
3/4 gurka
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
Ca 3 msk citronsaft från färsk citron
1,5 msk balsamvinäger
0,5 dl olivolja
Salt & peppar
Garnering:
Finhackad gurka
Brödkrutonger
Färsk basilika
Olivolja
TIPS! Använd riktigt mogna och aromatiska tomater för godast smak på soppan. Mixa gärna mellan olika tomatsorter, pärltomater är goda att ha i. Du kan utesluta zucchinin, den ger dock gazpacho en fantastisk naturlig krämig konsistens. Gillar du sting kan du tillsätta färsk chili. Du kan göra egna krutonger, skär dagsgammalt bröd i tärningar och stek lite olivolja tills de får en knaprig konsistens.

Gör såhär:
Skala gurkan och hacka alla grönsaker i stora bitar. Lägg i en mixer eller matberedare, du kan även använda en stavmixer. Tillsätta citronsaft, vitlöksklyftan, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar. Mixa soppan tills den når önskad konsistens. Du kan välja att ha gazpachon helt slät eller med bitar i. Smaka av och krydda eventuellt med mer citron, balsamvinäger, salt eller peppar. Ställ i kylen i minst 2 timmar, gärna längre. Blanda gazpachon ordentligt innan servering. Lägg upp i små skålar eller  glas, toppa med finhackad gurka, basilika och brödkrutonger. Ringla över lite olivolja och servera kall.gazpacho-4gazpacho
3

Kopiera