Irakiskt/ Kryddor/ Libanesiskt/ Tips & knep i köket

Orientaliska kryddblandningar

Det finns många olika spännande kryddblandningar i det Orientaliska köket. Här kommer recept på mina favoriter. Blanda dina egna kryddor och förvara i en burk.

7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.
sevenspices

Zaatar- En syrlig kryddblandning. Skulle kunna kallas för “Mellanösterns pesto”. 
4 msk torkad timjan
2 msk sumak (syrlig krydda, hittas i välsorterade matbutiker)
0,5 tsk salt
1 msk rostade sesamfrön
Mortla alla kryddor ordentligt tills det blir en finmald krydda. Tillsätt sedan rostade sesamfrön och förvara i en burk. Blanda ut med olivolja tills du får en massa som liknar pesto. Ha det på pizzadegen och grädda i ugnen. Du får en god “manakish bel zaatar” som betyder zaatar pizza. Du kan även strö lite av örtkryddan på yoghurt och äta med bröd.
z1z2

Sumak- Mellanösterns “salladskrydda”
Sumak görs av små rödlila bär som torkas och sen mals till pulver. Smaken är syrlig och fräsch. Den används flitigt i sallader och serveras gärna med kebabkött. Det är svårt att ersätta den med något annat men om du inte hittar sumak i butikerna och ska följa ett recept med den så kan du istället ta riven citronskal och lite citronsaft.
IMG_1414

Shawarma är kyckling- eller köttkebab. Man skär köttet i tunna strimlor och marinera dem i flera timmar med bla shawarmakrydda, yoghurt och vinäger. Recept på shawarma finns HÄR!
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Blanda alla ingredienser och förvara i en burk.
BABABA_Fotor

Falafelkrydda till hemmagjord falafel. Recept på falafel finns HÄR!
2 tsk kummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Blanda allt och förvara i en burk.
f

Biryanikrydda som används till en Indisk/Orientalisk risrätt. Recept på Biryani finns HÄR!
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
3

Dolmakrydda, recept på dolma hittar du HÄR!
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
1 tsk paprikapulver eller cayenne peppar
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk kanel
1/4 tsk malen muskonöt
1/4 tsk kardemumma
Blanda alla kryddor och förvara i en burk.
Ä22

Kaak/kaek-krydda, används i orientaliska bakverk och bröd. Recept på kaek finns HÄR!
1 msk malen anis
1/2 tsk mald fänkålsfrön
1/4 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
Blanda allting och förvara i en burk.
3

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

14 Comments

  • Reply
    Victoria
    29/07/2015 at 13:30

    Tack så mycket för alla underbara tips och recept du delar med dig, verkligen en insperationskälla för mig som älskar mat, speciellt mat ifrån Mellanöstern. Kommer ha stor användning av dina underbara recept, keep up the good work!
    Kram!

    • Reply
      Zeina
      29/07/2015 at 19:15

      TUSEN tack 😀 Va glädjande att läsa din kommentar. Värmer verkligen. Önskar dig en underbar fortsatt dag. Kram Zeina

  • Reply
    karolin
    09/08/2015 at 10:11

    Jag är så glad att du har skapat underbar sida av värdens godaste maträtter. Jag kommer laga massor. Har redan börjat 🙂
    Du inspirerar en verkligen att laga mat genom dina bilder!

    • Reply
      Zeina
      09/08/2015 at 16:38

      Verkligen underbart och kul att läsa. Va glad jag blir. Tack så jätte mycket. Ha en fortsatt underbar dag. Mvh Zeina

  • Reply
    Anno
    26/10/2015 at 16:23

    Enkelt, gott och inspirerande. Jag hittade din blogg för ett par dagar sedan och har redan testat två recept.

    Grymt bra!

    Tack 🙂

    • Reply
      Zeina
      26/10/2015 at 21:53

      Tack snälla 😀 kul att läsa. Tusen tack för att du berättar, det glädjer mig. /Kram Zeina

  • Reply
    Fatima
    04/02/2016 at 09:51

    Jag tänker köra egen mix utav dolmakrydd, kardemumma står det inte i vilken mått man ska använda. Jag antar det är tesked också som andra ingredienser?

    Ha en riktig fin torsdag!

    • Reply
      Zeina
      05/02/2016 at 16:25

      Oj tack för att du uppmärksammade mig. Det ska vara 1/4 tsk 🙂 kram

  • Reply
    Karin Lantz
    21/02/2016 at 22:57

    Jag är nybliven familjehemsmamma till två afghanska tonåriga pojkar och hittade din hemsida när jag sökte på persisk mat. Nu är jag trogen följare och har lagat många av dina rätter och även lite godis och bröd. Fantastiskt inspirerande! I kylskåpet finns numera rosenvatten och granatäpplesirap.

    • Reply
      Zeina
      22/02/2016 at 21:51

      Underbara människa, en eloge till dig. Känner mig ärad att du följer min blogg. Lycka till och ta hand om er. Kram 🙂

  • Reply
    Kristina
    13/04/2016 at 16:08

    Läser receptet på falafelkrydda. Du skriver kummin är det eller spiskummin det ska vara?/ Kristina

    • Reply
      Zeina
      13/04/2016 at 16:31

      Det är kumminpulver det ska vara, inte spiskummin 🙂

  • Reply
    Kicki Bältsjö
    18/05/2016 at 16:16

    Hej! Jag letar efter recept på masala (alltså kryddblandningen) Ska göra afghanska köttbullar och färdig kryddmix finns inte att köpa i Kiruna.
    Tack på förhand.
    Kicki.

    • Reply
      Zeina
      28/05/2016 at 23:09

      Hej,
      Jag har tyvärr inte ett recept på det men ska absolut se om jag kan hitta ett 🙂

    Leave a Reply

    8 + fem =