Det finns många olika spännande kryddblandningar i det Orientaliska köket. Här kommer recept på mina favoriter. Blanda dina egna kryddor och förvara i en burk.

7 kryddor- Mellanösterns vanligaste krydda
1 tsk kardemumma
2 tsk vitpeppar
8 tsk svartpeppar
2 tsk kanel
1 tsk muskot
2 tsk ingefära
4 tsk kryddnejlika
Blanda alla kryddor (allt ska vara malet) och förvara i en burk. Passar att ha i de flesta grytor, med kött och kyckling.
sevenspices

Zaatar- En syrlig kryddblandning. Skulle kunna kallas för “Mellanösterns pesto”. 
4 msk torkad timjan
2 msk sumak (syrlig krydda, hittas i välsorterade matbutiker)
0,5 tsk salt
1 msk rostade sesamfrön
Mortla alla kryddor ordentligt tills det blir en finmald krydda. Tillsätt sedan rostade sesamfrön och förvara i en burk. Blanda ut med olivolja tills du får en massa som liknar pesto. Ha det på pizzadegen och grädda i ugnen. Du får en god “manakish bel zaatar” som betyder zaatar pizza. Du kan även strö lite av örtkryddan på yoghurt och äta med bröd.
z1z2

Sumak- Mellanösterns “salladskrydda”
Sumak görs av små rödlila bär som torkas och sen mals till pulver. Smaken är syrlig och fräsch. Den används flitigt i sallader och serveras gärna med kebabkött. Det är svårt att ersätta den med något annat men om du inte hittar sumak i butikerna och ska följa ett recept med den så kan du istället ta riven citronskal och lite citronsaft.
IMG_1414

Shawarma är kyckling- eller köttkebab. Man skär köttet i tunna strimlor och marinera dem i flera timmar med bla shawarmakrydda, yoghurt och vinäger. Recept på shawarma finns HÄR!
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Blanda alla ingredienser och förvara i en burk.
BABABA_Fotor

Falafelkrydda till hemmagjord falafel. Recept på falafel finns HÄR!
2 tsk kummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Blanda allt och förvara i en burk.
f

Biryanikrydda som används till en Indisk/Orientalisk risrätt. Recept på Biryani finns HÄR!
2 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk kummin
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1/4 tsk svartpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm riven muskotnöt
3

Dolmakrydda, recept på dolma hittar du HÄR!
1 tsk svartpeppar
1 tsk malen kummin
1 tsk paprikapulver eller cayenne peppar
0,5 tsk korianderpulver
0,5 tsk kanel
1/4 tsk malen muskonöt
1/4 tsk kardemumma
Blanda alla kryddor och förvara i en burk.
Ä22

Kaak/kaek-krydda, används i orientaliska bakverk och bröd. Recept på kaek finns HÄR!
1 msk malen anis
1/2 tsk mald fänkålsfrön
1/4 tsk mald muskotnöt
0,5 tsk mald kryddnejlika
1 tsk kardemumma
Blanda allting och förvara i en burk.
3

Kopiera