Dessert/ Frukost/ Ris/ Utvalt

Risgrynsgröt med saftsoppa

Risgrynsgröt är en klassiker som är god att avnjuta året runt. På vintern är den extra god och värmande. På somrarna äter vi den kall. Ge gröten sin tid att koka långsamt under lock, skynda inte på den, den blir godast då. En klick smör gör den extra krämig och vaniljsockret ger den en lyxig touch. Hemmagjord saftsoppa är för mig ett givet tillbehör, så himla gott!

Risgrynsgröt, 6 portioner
3 dl grötris
6 dl vatten
10 g smör
2 st kanelstång
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker (kan uteslutas)
Ca 12 dl mjölk (3% fetthalt)

Gör såhär:
Blanda smör, vatten, ris och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra under lock på medelvärme i 10 min, rör om då och då så riskornen inte fastnar i botten av kastrullen. Tillsätt sedan mjölk, vaniljsocker och kanelstång, rör om, sänk värmen och låt sjuda på svag värme under lock i ca 1-1,5 timme. Rör om då och då (inte för ofta) så riset inte bränns i botten av kastrullen, tänk på att ha svag värme på. Låt gröten får koka extra länge på svag värme så blir den god och krämig. Servera med mjölk eller saftsoppa!

Saftsoppa, ca 1 liter
2 dl blandsaft
6 dl vatten
2 msk potatismjöl+ 1 dl vatten

Gör såhär:
Späd ut 2 dl saftkoncentrat med 6 dl vatten. Lägg i en kastrull och värm upp. Blanda potatismjöl med 1 dl vatten i en skål och rör ner i den varma saften samtidigt som du rör om så det inte bildas klumpar. Koka upp under ständig omrörning på medelvärme, så fort saften börja bubbla är den klar. Vill du ha en sötare saftsoppa kan du tillsätta lite mer saftkoncentrat. Servera saftsoppan kall eller varm. Förvara i kylen upp till 10 dagar.
12370912_1624228421176318_1856058798126948002_o

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Pamela
    30/11/2016 at 11:22

    Tvättar du riset innan Zeina?

    • Reply
      Zeina
      30/11/2016 at 18:43

      Nej det gör jag inte när jag lagar gröt 😀

  • Reply
    Nora
    30/11/2016 at 23:53

    Hej! Jag vill jätte gärna prova göra detta men jag undrar vilken blandsaft använde du? Vilken smak? Älskar din blogg! Går in dagligen minst 3 gånger! Super duktig är du

    • Reply
      Zeina
      11/12/2016 at 10:13

      Hej,
      Tack snälla 😀 Jag använde blandsaft med jordgubbssmak. KRAM

  • Reply
    Samaneh
    15/01/2017 at 17:17

    Går det med basmatiris?

    • Reply
      Zeina
      19/01/2017 at 23:08

      Det blir inte riktigt samma sak med basmatiris ❤

    Leave a Reply

    tre + 4 =