En seg och kladdig brownie med ett krispig marängliknande täcke, helt utan ägg eller mejeriprodukter. Den smakar fantastiskt gott! Jag är fascinerad över hur kikärtsspad kan ge precis samma konsistens och smak som en riktig maräng. Nej, det finns inte det minsta smak av kikärtor i denna brownie, riktigt god. Av kikärtorna som blir över kan du göra veganburgare- recept HÄR!
12 bitar brownie
100 g kokosolja
100 ml spad från en burk kokta kikärtor (ca 1 dl och 1 msk spad)
3 dl socker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
0,5 tsk salt
2 dl grovhackade nötter av valfri sort (hassel- och valnötter mixade jag)
TIPS! Du kan välja smakneutral kokosolja om du inte vill ha kokossmak i din brownie. Vill du ha en svag kokoston i den tar du en kokosolja med smak. Om du vill kan du ersätta kokosolja med 100 g smör.
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan och låt svalna. Klä en mellanstor form med bakplåtspapper, ca 20×30 cm. Grovhacka nötterna och ställ åt sidan. Blanda kikärtsspadet och socker i en bunke och vispa tills det bildas en marängliknande smet. Det tar ca 3-4 min tills smeten är ordentligt vispad. Blanda övriga torra ingredienser i en annan skål och sikta sedan ner det i “marängen”. Vänd försiktigt, tillsätt kokosoljan och vänd tills allting är ordentligt blandat utan att du rör för mycket. Lägg i formen och strö på nötterna. Baka mitt i ugnen i ca 25-30 min. Kakan ska vara krispig upptill och kladdig inuti. Låt svalna och ställ sedan i kylen minst 1 timme. Kakan ska vara helt kall innan den skärs upp och serveras för bäst konsistens. Den kommer ha ett krispigt täcke som maräng och vara seg och kladdig inuti. MUMS! Servera gärna med grädde för att bryta av sötman.
Ganska fantastiskt att se hur kikärtsspadet verkligen blir som maräng när den vispas en bra stund.
Hej! Brownien ser härlig ut! Undrar ifall det går att byta ut kokosoljan mot rapsolja?
Det funkar bra 😀
Brownien ser härlig ut! Funderar ifall kokosoljan går att ersätta med rapsolja?
Tack!
Det funkar jättebra med rapsolja 😀
Är man inte sockervan så var detta alldeles för mkt. Gjorde detta recept och tyckte det var så sött att de var på gränsen till obehagligt. Det sega vart nästan som fudge.
Dock hade jag ingenting att bryta av sötman med som det tipsas om I receptet. Tror blir bättre med sojagrädde el nått yogurth liknande.
Annars ett kul recept med trevlig choklad smak.
Jag tog bara 2dl socker istället för 3dl. Jag brukar ofta ta bort mellan 30-50% av sockret i recept. Ibland blir konsistensen inte så bra, men jag tyckte det funkade för detta recept.
Hej! Wow, denna alltså! Världens godaste brownie! Har en fråga: har gjort de hör två gånger och varje gång jag gör den så blir browniesen så tunna och sega. Får lite av täcket överpå av marängen, men max hälften av dina tjusiga. Något tips på hur man kan få den mindre seg och mindre knäckig och mer brownie?
Hälsningar Jessica
Jag testade att göra den här fantastiska brownien utan gluten för jag ska bjuda en glutenintolerant på den. Tog 1/2dl bovetdmjöl, 1/2dl kikärtsmjöl och 1/2dl potatismjöl och det funkade riktigt bra. Rekommenderar!
Går det att ersätta mjölet med svarta bönor?
Hej!
Ingen aning, har inte testat och är osäker på om det funkar 🙂
Vet du om det funkar att frysa den?
Det borde inte vara några problem att frysa in denna.
Det var god chokladknäck! 😉 Vad gjorde jag nu för fel mån tro?
Hej! Har du testat använda spad ifrån egen kokta kikärter? , Dvs att du köpt torr blötlagt och sen kokat.
Med vänlig hälsning, Johan
Jättegod! Men tur att jag drog ner en tredjedel på sockret, som jag alltid gör:-)
Min kaka blev inte så ljust på toppen 🙁
Så underbart god! Jag älskar saffran och bytte ut kakaon mot lite extra mjöl och två påsar saffran – magiskt. ☺️
Hej! Jag funderar på om du använder varmluft eller över/undervärme?
Om det inte står något så brukar det vara vanlig ugn. Jag har ingen varmluft kör på 175 grader över och under.
Ser fantastiskt goda ut:) Kan man göra en variant med tex sötströ istället för socker?
Hälsningar/Nenna