Empanadas- Chilenska piroger

Chilenska piroger fyllda med kryddig färs, oliver, russin och ägg. De kan tillagas på olika vis och gillar man inte russin funkar det bra att utesluta det. Man kan både fritera eller ugnsbaka empanadas, jag bakar mina helst i ugnen. Riktigt goda och de funkar utmärkt att frysa in.

Ca 18 st empanadas
500 g köttfärs eller veggiefärs
3 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
3-4 msk torkad oregano
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
Chilipulver efter smak
Salt och peppar
1,5 dl russin (kan uteslutas)
4 hårdkokta ägg
Ca 18 st svarta oliver
Degen:
30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst) eller 2,5 tsk torrjäst
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt
Pensling:
Uppvispat ägg
Recept på vanliga köttfärspiroger hittar du HÄR!

Gör såhär:
Börja med fyllningen som gärna ska göras dagen för godast smak. Fyllningen “marineras” nästan och blir godare efter några timmar, men har du inte tid att vänta går det lika bra att fylla pirogerna samma dag. Hacka löken i tärningar och stek i olja till den mjuknar och blir glansig. Vänd i färsen, pressa i vitlöken och stek under omrörning tills färsen får färg. Tillsätt russin och alla kryddor och stek lite till. Ställ sedan åt sidan eller i kylen över natten.

Degen: Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min. Koka äggen hårda och dela varje ägg i 4 delar. Kavla ut en degboll till ca 12-15 cm rund platta. Lägg i ca 2 msk köttfärs, en äggklyfta och en oliv. Vik ihop degen och nyp yttersta kanten ordentligt med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper låt vila i 20 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 15 min, tills pirogerna får en fin färg. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader. Servera gärna med sallad och en god het sås eller guacomale.

IMG_6776 (1)IMG_6784Empanadas

Join the Conversation

  1. Ann-Britt Jansson says:

    Jag älskar dina recept!

    1. Zeina Author says:

      Tusen tack det glädjer mig mycket

  2. Sanna says:

    Tack vare dina recept som min man börjar älska min mat ,heja zeina du är grym duktig

    1. Zeina Author says:

      Men så kul 😀 heja dig me! Tack fina du. Lycka till i köket. Kram

  3. sanna says:

    Tack själv fina du.

  4. Yildiz says:

    Du är grym- älskar dina recept

  5. Testade göra dessa. Riktigt gott! Har du något recept på Pebre? Jag slängde ihop en som blev god, men tar gärna tips från dig!

  6. Anonym says:

    Jag älskar din recept.

  7. Du är matvärldens Google ❤❤, så otrolig duktig du är,

  8. Sandra says:

    Zeina du är så bra på mat! Älskar att laga mat från olika delar av världen och vänder mig alltid till din blogg då en vet att det blir ”rätt” då 🙂
    En fråga angående detta recept, blir det lika gott att byta ut mjölken mot växtmjölk i degen? Vill göra dem veganska..
    Tack för alla spännande recept! Kärlek!

  9. Niklas says:

    Fruktansvärt goda piroger! Tack snälla för detta fina recept! Vilken typ av het sås rekommenderar du till de här pirogerna?

  10. Cristian Ayar says:

    Chilienska piroger har ingen vitlök.

  11. Fredrik Olsson says:

    Bra recept och god fyllning men i många recept på empanadas är det ingen jäst i degen. Vad tillför jästen?

  12. Sabina says:

    Wow! Riktigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close