Fasolja/fasolia är en böngryta som serveras i många delar av världen och tillagas på olika vis. Den görs i Balkanländerna, Mellanöstern, Grekland och även Italien har en version. Man kan ha kött i och servera den med bröd, ris eller som en sidorätt. Jag älskar denna rätt, den är så god och enkel att laga. Här kommer min version på vegetarisk fasolja.
6 portioner fasolja
2 burkar vita bönor (ca 500 g)
1 gul lök
3-4 msk tomatpuré
1 msk paprikapure (kan ersättas med 1 msk paprikapulver)
Ca 5 dl vatten
1 buljongtärning (valfri sort)
Salt & svartpeppar
Valfri tillsättning:
Färsk chili eller sivri (turkisk paprika)
Gör såhär:
Finhacka löken, stek i olja tills den mjuknar och blir glansig. Tillsätt sedan tomat- och paprikapuré, fräs under omrörning på medelvärme lite hastigt. Tillsätt vatten, chili/sivri, buljong, salt och peppar. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter utan lock. Häll sedan i bönorna, rör om, och låt puttra i 20 min till. Tillsätt eventuellt mer vatten om såsen är för tjock, låt koka lite till. Servera med ris, bröd eller bulgur.
Lagade fasolia i dag efter ditt recept och den blev precis som jag ville att den ska smaka 🙂 Tack för att du delar med dig utav dina recept! Kram Sara
Men så bra och så himla skoj att läsa. Tack snälla för att du skriver en rad på bloggen, det gör mig glad. Många kramar från mig 🙂 /Zeina
vad är det för vita bönor? i tomatsås? eller bönor man blötlägger?:) samt är det 500 g totalt?
Det är vanliga vita bönor på burk, inte i tomatsås. De ska inte blötläggas, de är färdigkokta på burk.
Underbart med mellan östern mat dina recept är på första sidan hemma alltid.
Jätte god blev den utan kött. Smaken av sivri paprika yummmy. Jag la till lite vitlök och koriander blev super god, prova det. Börja tröttna på kött hihi.. Du är super duktig, Tack J
Vad är SIVRI?
Sivri är en chilifrukt som används som en lite hetare paprika 🙂