Fatteh är en omtyckt rätt i Mellanöstern som lagas främst i Libanon, Syrien och Palestina. Den kan göras med kyckling, kött eller helt vegetarisk. God att serveras som en huvudrätt eller en aptitretare. Så fort fatten har lagts upp på fat ska den genast serveras. Det blir en läcker blandning mellan krispig pitabröd, mjuka kikärtor, mustig buljong, kyckling och den goda yoghurten på toppen. Vackert och gott!
4-6 portioner Fatteh
3 st kycklingfilé
4 st pitabröd
Ca 500 g kokta kikärtor
Ca 8 dl yoghurt
0,5 dl pinjenötter
1-2 vitlöksklyftor
1 pressad citron
15 g smör+ 1 msk rapsolja
Buljongen:
2 st kycklingbuljong
2-3 st lagerblad
2 kanelstång
4-5 st pepparkorn
Garnering:
0,5 tsk kanel
0,5 tsk paprikapulver
Gör såhär:
Koka upp kycklingen, skumma av ordentligt och tillsätt sedan buljongtärningar, kanelstång, lagerblad och pepparkorn. Låt koka tills kycklingen är helt färdigkokt. Fördela kycklingen i stora strimlor. Sila av buljongvattnet och spara ca 5-6 dl.
Öppna upp pitabröden och fritera dem gyllene i olja, låt rinna av på papper. Bryt sönder bröden till mellanstora bitar. Mortla eller banka vitlöken till tunna strimlor. Ta ca 5-6 dl av kokvattnet som kycklingen kokats i och lägg i en kastrull med kikärtorna. Tillsätt vitlök och citronsaft. Värm upp kikärtorna och mosa dem lite lätt, med en sked samtidigt som du värms upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. HIT kan du förbereda alla moment tills det är dags att servera rätten. Så fort du lagt upp fatten ska den genast serveras.
Värm upp smöret med olja. Fräs pinjenötterna tills de blir gyllene. Fördela pitabröden på ett fat, lägg över varma kikärtor med sitt spad, varm kyckling, skaka yoghurt paketet ordentligt och ringla över fatet. Avsluta med pinjenötter tillsammans med allt smör och garnera med kanel och paprikapulver. Servera genast!
Nu har vi ätit Fatteh. Jättegott, roligt och enkelt att göra. Tack för maten!
Tack för maten! Fatteh var roligt och enkelt att göra. Jättegott.