Libanesisk fruktcocktail

En riktigt läcker libanesisk fruktcocktail med jordgubbspuré, frukt, nötter, honung och en kräm på toppen. Så uppfriskande och gott. Dessa cocktails säljs i vart och vartannat hörn i Libanon. Mättande och uppfriskande en varm sommardag. Du kan ha i valfria frukter, de flesta funkar utmärkt eftersom den påminner om en fruktsallad. Du kan även ha i avokadopuré istället för jordgubbar. Krämen på toppen heter “ashta” och påminner om en krämig pudding. Krämen smaksätts med apelsin- och blomvatten, de har en “parfymig” smak som påminner om blommor. Du kan utesluta dessa och ha i vaniljsocker istället. Vill du snabbt slänga ihop en coktail så kan du hoppa över momentet med att göra ashta och ha hårt vispat grädde eller keso på istället.

Fruktcocktail

4 mellanstora coktailglas
Valfria frukter, förslag:
2 bananer
1/2 honungsmelon
1 nektarin
1 äpple eller apelsin
Vindruvor
Kiwi
Puré
Ca 20 st färska eller frysta jordgubbar
2 mogna avokado (kan uteslutas)
2 st mango eller 1 frp frysta (även mangojuice funkar bra)
Ashta (kräm) eller keso som topping
Recept på autentisk ashta hittar du HÄR!
Recept på lättgjord ashta:

1 dl grädde
1 dl mjölk
2 st formfranska skivor, vitt rostbröd
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1 msk socker
Smaksättning till ashta:
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
Eller:
1 tsk vaniljsocker
1 dl nötter
Mixa fritt eller använd en sort,
Pinjenötter, mandel, kokos, pistage eller valnötter passar utmärkt
4 msk honung

Gör såhär:
Lägg nötterna i blöt i kallt vatten, låt stå ca 1 timme. Gör under tiden ashta om du inte ska ha i keso. Skär bort kanterna på brödet, du ska inte använda kanterna, endast det vita brödet. Smula ner brödet i en kastrull och häll över mjölk och grädde. Låt stå och svälla i 15 min. Späd ut majsstärkelsen med 1 msk vatten och rör ner det i brödmassan. Koka upp under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknar. Låt sjuda 1 min, stäng av plattan och blanda i socker och smaksättningen. Låt kallna.

Mixa jordgubbar, mango och avokado till en slät puré med en mixer. Om avokadopurén känns för fast i konsistensen så kan du späda ut den med lite mjölk eller vatten. Skala och hacka frukterna i bitar. Sila av nötterna. Varva purén med frukt i ett stort glas. Toppa med ashta, keso eller grädde, strö över nötter och ringla slutligen över honung. Servera direkt!

  
FruktcocktailFruktcocktailFruktcocktail

Join the Conversation

  1. Va duktig du är

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close