Libanesisk fruktcocktail

En riktigt läcker libanesisk fruktcocktail med jordgubbspuré, frukt, nötter, honung och en kräm på toppen. Så uppfriskande och gott. Dessa cocktails säljs i vart och vartannat hörn i Libanon. Mättande och uppfriskande en varm sommardag. Du kan ha i valfria frukter, de flesta funkar utmärkt eftersom den påminner om en fruktsallad. Du kan även ha i avokadopuré istället för jordgubbar. Krämen på toppen heter “ashta” och påminner om en krämig pudding. Krämen smaksätts med apelsin- och blomvatten, de har en “parfymig” smak som påminner om blommor. Du kan utesluta dessa och ha i vaniljsocker istället. Vill du snabbt slänga ihop en coktail så kan du hoppa över momentet med att göra ashta och ha hårt vispat grädde eller keso på istället.

Fruktcocktail

4 mellanstora coktailglas
Valfria frukter, förslag:
2 bananer
1/2 honungsmelon
1 nektarin
1 äpple eller apelsin
Vindruvor
Kiwi
Puré
Ca 20 st färska jordgubbar
2 mogna avokado (kan uteslutas)
(Du kan byta ut jordgubbspuré till mangojuice)
Ashta (kräm) eller keso som topping
Recept på ashta:
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 st formfranska skivor, vitt rostbröd
1 tsk majsstärkelse
1 msk vatten
1 msk socker
Smaksättning till ashta:
0,5 tsk aplesinblomvatten
0,5 tsk rosenvatten
Eller:
1 tsk vaniljsocker
1 dl nötter
Mixa fritt eller använd en sort,
Pinjenötter, mandel, kokos, pistage eller valnötter passar utmärkt
4 msk honung

Gör såhär:
Lägg nötterna i blöt i kallt vatten, låt stå ca 1 timme. Gör under tiden ashta om du inte ska ha i keso. Skär bort kanterna på brödet, du ska inte använda kanterna, endast det vita brödet. Smula ner brödet i en kastrull och häll över mjölk och grädde. Låt stå och svälla i 15 min. Späd ut majsstärkelsen med 1 msk vatten och rör ner det i brödmassan. Koka upp under omrörning på medelhög värme tills krämen tjocknar. Låt sjuda 1 min, stäng av plattan och blanda i socker och smaksättningen. Låt kallna.

Mixa jordgubbar och avokado till en slät puré med en mixer. Om avokadopurén känns för fast i konsistensen så kan du späda ut den med lite mjölk eller vatten. Skala och hacka frukterna i bitar. Sila av nötterna. Varva purén med frukt i ett stort glas. Toppa med ashta, keso eller grädde, strö över nötter och ringla slutligen över honung. Servera direkt!

Ashta
Ashta

Fruktcocktail   FruktcocktailFruktcocktailFruktcocktailFruktcocktailFruktcocktail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close