Frukttårta

Idag bjuder jag på en tårta för att fira att jag listats som en av Sveriges bästa matbloggare av Mitt Kök! Jag är så glad och tacksam, känns fantastiskt kul. Härlig frukttårta som får en att längta till sommaren. Fräsch och frisk i smaken, vacker att se på och inte så svår att göra heller. En riktig klassiker som är en favorit. 
Frukttårta
1 frukttårta, 10-12 bitar
3 delars tårtbotten, recept HÄR! eller använd en färdigköpt
Fyllning 1:
3 msk jordgubbssylt
1 stor burk ananasringar med juice
Fyllning 2:
2 dl mjölk
6 msk snabbvispad vaniljsås pulver (marsans)
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde:
Garnering:
3 dl grädde
50 g hasselnötter, finhackade och rostade eller rostade mandelspån
Valfria frukter och bär
Gele:
1 dl+2 msk gelesocker multi
1 dl utspädd jordgubbssaft

Gör såhär:
Börja med att göra vaniljkrämen. Blanda vaniljsåspulver med mjölk och vaniljsocker. Låt stelna i kylen i 10 min. Vispa 2 dl grädde och blanda med vaniljkrämen. Låt ananasen rinna av, spara all juice och dela ringarna i bitar. Spara 2-3 st ananasringar till garnering. Dela ett bakplåtspapper i 3 delar och lägg på ett tårtfat, då kan du kladda fritt och sedan försiktigt lossa bort pappret. Lägg ett tårtbotten på fatet, ringla över lite anananasjuice, det räcker med ca 2 msk. Bred på jordgubbssylt och lägg ananasbitar över. Lägg nästa botten på, ringla över lite ananasjuice, bred sedan på vaniljkrämen. Lägg slutligen sista botten på. HIT kan du förbereda tårtan dagen innan servering, förvara då i kylen upp till 10 timmar.

Bred grädde över hela tårtan och strö nötter på tårtans kanter. Dra försiktigt loss bakplåtspapperet. Garnera tårtan med frukter och bär efter smak, spritsa grädde runt frukterna. Koka upp gelesocker med jordgubbssaften och låt puttra i 30 sekunder. Låt svalna men ha koll så den inte blir för kall, då stelnar den. Ringla gelen över frukterna och låt sedan stelna i kylen en stund, ca 30-60 min.
Fotor_145341436394118 Fotor_145341443790688 Fotor_145341447498846Fotor_145341451852991 Fotor_145341458485839 Fotor_14534153170504321012016-IMG_709421012016-IMG_7020

Join the Conversation

  1. Några frågor.

    Hur strör du hasselnötterna så fint på kanterna?, jag brukar “kasta” mot kanterna men då hamnar det mer på diskbänken än vad det gör på själva tårtkanten.

    Utspädd jordgubbssaft? Menar du då sån saft som blandas med vatten, Ska den vara blandad med vatten eller inte?

    1. Zeina Author says:

      Jag strör med handen, pressas till nötterna försiktigt med handen. Saften ska spädas ut som vanligt med vatten. Lycka till

  2. Hej! Vad menar du med 1dl + 2 msk sockergele? Vad är 1 dl?

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Du ska ha i 1 dl och 2 msk sockergele.

  3. Var köper man socker gelé?

    1. Zeina Author says:

      Finns i de flesta mataffärer vid övriga bakprodukter

  4. Hej. Undrar också över gelén? Menar du 1dl vatten + 2msk gelesocker som ska blandas med 1 dl jordgubbssaft eller?

    1. Zeina Author says:

      Helt rätt 😀

  5. Sabrin says:

    Salam!

    Tack för dina fina recept!
    Kan man ersätta jorgubbssaften med något annat? Ex: mixad jordbugg?

    Jazaki Allah kheyr
    Sabrin

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har inte testat med mixad jordgubb, vet inte om gelen stelnar på samma sätt. Annars kan man ta en annan saftsort eller vatten bara. Lycka till 🙂

  6. Catriina says:

    Hej!

    Kan man förbereda hela tårtan dagen innan? Jag ska ha med den till jobbet men behöver göra klart den kvällen innan i så fall..

  7. kerstin Haldin-Rönn says:

    Helt underbar tårta! Tack!

  8. Lotta says:

    Ang gelen så kan man ta gelepulver eller geleblad och blöta upp i lite vatten och sedan blanda ut med saften till lagom konsistens.
    Annars kan man kontakta bagerier och fråga efter gjutgilè och vinsyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close