Saftig och syrlig yoghurtkaka som är en fransk favorit. Påminner en aning om sockerkaka. Fantastiskt gott med både yoghurt och citron i smeten. En klassisk gâteau au yaourt tillagas utan bär så det funkar alldeles utmärkt att utesluta det.
10-12 bitar
3 st ägg
3 dl socker
1 citron
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl solrosolja (rapsolja funkar också)
Smör och mjöl till springformen
Garnering och servering (valfritt):
2 dl färska blåbär
Grädde eller yoghurt
Färska jordgubbar
Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Klä en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper. Smörj och mjöla kanterna på formen.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan. Knäck ägg i en bunke, tillsätt citronzest (gula skalet från citronen) och socker. Vispa smeten vitt och pösigt med elvisp. Sikta i torra ingredienser, tillsätt turkisk yoghurt, saften från 0,5 citron och vispa snabbt ihop smeten. Tillsätt sedan olja och blanda smeten med en slickepott. Häll smeten i springformen, strö 1 dl färska blåbär över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 min. Låt kakan svalna, garnera med färska bär och servera eventuellt med en klick yoghurt eller grädde.
Tack så mycket för receptet Zeina. Bakade denna med hallon. Fullträff!
Otroligt mjuk och god kaka! Precis som Zeina beskriver så på påminner kakan om en sockerkaka, fast denhär är hundra gånger bättre. Den fräscha citronsmaken tillsammans med blåbären är helt fantastiskt!
Tack Zeina!