Mustig och fyllig soppa från Balkan med kött, morot, ärtor och potatis. Fantastiskt god att servera med en bit bröd.
6 portioner
700 g grytbitar av nöt (tex högrev, fransyska, rostbiff, lövbiff, ryggbiff osv)
1 gul lök
3 st morötter
3-4 st potatisar
300 g frysta ärtor
Ca 4-5 msk tomatpuré
2 tsk vegeta (kryddblanding som används mycket i Balkan, kan ersättas med 2 st grönsaksbuljongtärningar)
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 6-8 dl vatten
Bröd som passar bredvid soppan:
Pogacha
Lättbakat bröd
Recept på libanesisk ärtgryta hittar du HÄR! och fler goda recept från Balkan hittar du HÄR!
Gör såhär:
Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar. Hacka löken i tärningar, skala och skär morot i slantar, skala potatisarna och hacka i stora bitar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Vänd i köttet och stek den på hög värme tills den får färg. När köttet är stekt och fått färg, sänker du värmen, vänder i morot, potatis och steker lite till.
Vänd i tomatpuré, paprikapulver och stek allting lite snabbt. Häll över hett vatten. Krydda med vegeta, salt och peppar. Häll i ärtorna. Rör runt och låt sedan grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 h, tills köttet är färdigkokt. Späd eventuellt ut soppan med mer vatten om den känns för tjock. Servera gärna soppan med bröd bredvid. Smaklig spis!
Paniken när jag trodde jag tappat bort detta recep i flytten! Tack för att det fortfarande finns här, en av mina favorit grytor!
Hej zeina!
Grasak är en ärtgryta egentligen och ingen soppa. Vet ej vad andra säger men den anses vara en gryta i Bosnien.