Grasak- Ärtsoppa från Balkan

Mustig och fyllig soppa från Balkan med kött, morot, ärtor och potatis. Fantastiskt god att servera med en bit bröd.

6 portioner
700 g grytbitar av nöt (tex högrev, fransyska, rostbiff, lövbiff, ryggbiff osv)
1 gul lök
3 st morötter
3-4 st potatisar
300 g frysta ärtor
Ca 4-5 msk tomatpuré
2 tsk vegeta (kryddblanding som används mycket i Balkan, kan ersättas med 2 st grönsaksbuljongtärningar)
2 tsk paprikapulver
Salt & peppar
Olja till stekning
Ca 6-8 dl vatten
Bröd som passar bredvid soppan:
Pogacha

Lättbakat bröd

Recept på libanesisk ärtgryta hittar du HÄR! och fler goda recept från Balkan hittar du HÄR!

Gör såhär:
Skär köttet i ca 2×2 cm stora bitar. Hacka löken i tärningar, skala och skär morot i slantar, skala potatisarna och hacka i stora bitar. Hetta upp olja och stek löken glansig. Vänd i köttet och stek den på hög värme tills den får färg. När köttet är stekt och fått färg, sänker du värmen, vänder i morot, potatis och steker lite till.

Vänd i tomatpuré, paprikapulver och stek allting lite snabbt. Häll över hett vatten. Krydda med vegeta, salt och peppar. Häll i ärtorna. Rör runt och låt sedan grytan puttra under lock på medelvärme i ca 1,5-2 h, tills köttet är färdigkokt. Späd eventuellt ut soppan med mer vatten om den känns för tjock. Servera gärna soppan med bröd bredvid. Smaklig spis!

Join the Conversation

  1. Janni says:

    Paniken när jag trodde jag tappat bort detta recep i flytten! Tack för att det fortfarande finns här, en av mina favorit grytor!

  2. Semira says:

    Hej zeina!
    Grasak är en ärtgryta egentligen och ingen soppa. Vet ej vad andra säger men den anses vara en gryta i Bosnien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close