INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR
Det finns hummus och så finns det perfekt hummus! När man lyckas få till hummusen sådär sammetslen och krämig, ja då har man sig en underbar dippa att njuta av. Hemligheten bakom den perfekta hummusen är att verkligen mixa röran ordentligt. Först ska du mixa sesampastan tills den blir krämig och sen mixar du kikärtorna en bra stund. Ju längre de mixas desto lenare och krämigare dippa. Jag älskar att servera min hummus med grönsaksstavar och pitabröd bredvid. Mitt favorit fredagsmys, nyttigt och gott. Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag uppdaterat med lite fräschare bilder 😀
1 skål hummus
500 g kokta kikärtor
4 msk ljus tahina (sesampasta)
1 vitlöksklyfta
1-2 citron (justera syra efter smak)
1 tsk salt
Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus)
TIPS! Om du gör hummus av kikärtor på burk, spara kikärtspadet. Av det kan du baka en fantastiskt god brownie. Recept på det hittar du HÄR! och HÄR!
Gör såhär:
Lägg tahina, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinan blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinan får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinan bli ganska fast konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa.
När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar.
Hej
Kikärtor 500gr hur mycket är det okokta? Eller menar du 500 gr okokta kikärtor som ska kokas? Brukar du inte ta bort skalen på det kokta kikärtorna?
Det är 500 g kokta kikärtor, ca 5 dl okokta. Du kan skala dem om du vill, det gör jag ibland 🙂 lycka till
Grymt recept. Hummusen blir perfekt och grymt god! Synd att det inte är samma recept på Zeinas hummus i butiken, den är ju fylld med massor av rapsolja.
Hej
Har du recept på batbot? ( marockansk bröd)
Nej tyvärr 🙂
Hej fina Zeina har du videoklipp över hur du gör hummus och baba ganoush?❤
Hej!
Är tahinin som du använder glutenfri, isåfall vilken sort är det du använder?
Tack på förhand! 🙂
Hej 🙂 Jag vet inte om den är glutenfri, jag använder märket “Al Wadi”, tycker den smakar bäst
Hej Zeina
Tack för denna enkla men ack så fantastisk goda hummus recept.
MVH
Elvir
Hej! Går det bra med köpta kokta kikärtor av bra kvalitet? Ifall man inte är säker på att koka dem själv 🙂 tack för en fin blogg 🙂
Hej,
Det funkar jättebra med köpta kikärtor, det använder jag ofta till min hummus. Ha en finfin helg. Kram /Zeina
WOW! Helt fantastisk hummus! Har alltid misslyckats med min, men att mixa tahini:n innan gjorde underverk. 🙂 🙂
Ha det bra,
Julia
Ingen spiskummin???
Jag har aldrig gjort hummus själv förut och den blev verkligen perfekt. Tack för ett jättebra recept.
Men wow! Vilken gudomlig hummus! Lätt att göra också! Den godaste jag hittills ätit! Hamnade av en slump på din blogg när ja googlade hummus idag men ska spara din sida så jag kan återkomma!
Bästa hummus-receptet ever! Lätt att göra och hummusen blev sådär fluffig och ’lätt’ som jag vill ha den. Blev godkänd av hela familjen, dessutom.
Hej, Kan man göra det med kikärter på burk?
Hej,
Absolut! Funkar jättebra 🙂
Så grymt bra recept; jag gör en laddning minst varannan vecka, så himla god är den! Perfekt som lunch, ihop med grönsaker och bröd, såhär i den värsta sommarvärmen. En gång hade jag inte tillräckligt med kikärtor, så jag tog hälften stora vita bönor, blev också toppen 😀 Solklar favorit!
Verkligen helt perfekt hummus blir det av ditt recept och din tydliga beskrivning Jag gjorde egen tahini (rostade sesamfrö och mixade med salt citronsaft och olja- helt glutenfri!) just nu har jag veganska browniekakan i ugnen som jag gjorde på spadet från kikärtorna
Hej, Ska kikärtor i burk kokas innan?
Hej,
Nej kikärtor på burk är redan kokta.
Hej! Vad använder du för mixer? 🙂
Hej,
Jag använder en Bosch MCM2054 🙂
Hej! Står nu och håller på att göra din hummus nu 🙂 Det står inte i ditt recept, men jag ser på bilden, är det olja på hummusen? Ringlade du olja efteråt eller? Vilken olja? Tack för
Hej,
Det är olivolja på hummusen som jag ringlade på efteråt vid servering 🙂
Hallå!
Jag vill också göra perfekt hummus men jag finner på svårighet när tahinin ska mixas. Det fungerar inte alls I min matberedare, finns det något annat tips? Kan man vispa tahinin stället?
Fina recept!
Jag hade samma problem, funkade inte i min matberedare. Jag testade av en tillfällighet att använda stavmixern till att mixa tahiniröran med i en mindre skål. Då blev den så krämig som den skulle vara. Testa det!
Tack, tack, tack för ditt hummus-recept. Efter ca 10 misslyckade försök med andra recept lyckades jag äntligen få till rätt smak!
Så otroligt gott!! Älskar att hummusen är både så fantastiskt god och dessutom så nyttig. Tack för ett underbart recept!
Nu är det andra gången jag provar och jag får verkligen inte till någon fluffig konsistens på tahinin.. Provat stavmixer och matberedare, inget funkar. Är det fel på kung markattas tahini? Kan man inte använda den?
Kan man frysa hummus?
Har ensamhushåll och det vore bra att kunna göra lite mer o lagra när jag ändå håller på.
SUPERGOD!!! Tack så jättemycket för receptet! 🙂
Tack för dina goda recept. Du har blivit min favvo på nätet. Och din hummus……mums
Hej! Ungefär hur många dl kokta kikärtor är 500 g?
Hej Z! Toppen recept, lätt att följa och bra resultat! Jag har börjat koka egna kikärtor som jag fryser in, upplever stor skillnad. De är ju utsökta som de är och kan användas i många rätter. Iallafall, ville bara säga att receptet funkar kanon utan vitlöken. Blir lite annat men också gott! Tack för din inspiration i mathantverket/ Lotta i Sparsör
Hej, i Hummusreceptet står det 1-2 citron , är det matskedar eller hela citroner?
Tack på förhand, Catarina
Hej,
Det är hela citroner 😀
Hej,
Jag missade att där stod kokta kikärtor .. Så har nu gjort en laddning av hummus med okokta kikärtor…
Kan man äta det eller det är farligt?
Måste jag slänga allt eller kan man göra någonting med det? T.ex. laga i ugnen.
Du skulle kunna göra kikärtsbiffar av smeten om den inte är för lös. Testa att ta en liten bit och stek. Om den är allt för lös kan du ha i lite ströbröd.
Hej, hur länge håller hummusen sig i kylen
du skriver att man kan använda vätskan från kikärtorna till att göra brownies, men var är receptet?
mvh hella
Hej
Ta du av skalet på kikärtor innan du mixar dom
Gjorde precis som receptet och den smakar okej men med en bitter eftersmak
Alltså mixande min tahini i typ 15 min, hände INGENTING, vad gör jag för fel?
Det kan bero på tahinisorten du jobbar med, det är helt kom om du inte lyckas få till den fluffig 😀
Kanonrecept, men jag undrar också hur länge den håller sig i kylen.
Härligt 😀 Den håller sig fint i kylen i ca 3-4 dagar 😀
Oj – den här var ju kalasgod! Jag är ingen “Hummusfantast”, eller ska kanske säga att jag har aldrig varit det…. men den här var ju bara helt fantastisk…så har nog gått över till att va en “Hummusfantast” nu!
UNDERBART 😀
Efter många försök till att göra hummus (som aldrig blev riktigt bra) så hittade jag ditt recept och DEN ÄR AMAZING! Aldrig lyckats innan med så len och gott hummus !!
Jag brukar inte vara jätteförtjust i hummus, men den här blev supergod fast jag var tvungen att ta vinäger istället för citron. Tog undan hälften av hummusen och blandade med sambal badjak, inte dumt det heller
Härligt 😀
Hej Zeina! Jag har gjort både hummusen och brownies och allt blev jättegott!
Jag vill också passa på att tala om hur fantastiskt bra jag tycker dina recept och förklaringar är. Vår familj hade hamnat i falukorvsträsket med liten eller ingen mat-inspiration. Din sida med alla underbara rätter har tänt intresset för mat igen. Hela familjen älskar allt vi lagar från din sida. Vi har genom maten ”besökt” Irak, Indien, Senegal osv. Tusen tack!
Åh tack så jättemycket för dina fina ord 😀 Det gör mig så glad att läs! Kram
Såååå vansinnigt god hummus!❤️❤️❤️ Och rödbetshummus är ännu godare! Och jag gillar ju inte hummus
Första gången jag gör egen hummus. Receptet var lätt att följa och blev lyckat resultat. Men vi tyckte att det var lite mycket citron, den tog över smaken lite. Använde ca 2/3 citron till 380g kikärtor. Kanske var det också en stor citron. Nästa gång tar vi mindre citron och lite mer vatten i stället.
Hummusen blev så god och fluffig på första försöket! Och jag som inte ens är särskilt bra på att laga mat. Tack för receptet och all inspiration på din sida!
Men wow Zeina! Har alltid misslyckats med hummus innan, men med din tahina och detta recept blev den m-a-g-i-s-k! Tack för ett superrecept!
Hej! Hur mycket hummus brukar du beräkna per person när den ska ingå i en mindre buffe?
Har testat detta recept ett par gånger men aldrig gillat den. Kör tahini som jag köpte i arabisk livs.
Tycker hummusen blir för besk i smaken. Vet inte om det är fel tahini jag använder eller om det är så den ska smaka. Ingen hummus-expert här. Såg att ett specifikt märke tipsades i kommentarsfältet. Ska testa den nästa gång innan jag ger upp för gott.
Tack Zeina, fantastiskt god hummus!
Hej! Hur kommer det sig att du inte kryddar hummusen med spiskummin? Jag har nog aldrig ätit hummus utan spiskummin. Har ätit det i Libanon, Israel, egen och Syrien.
Egypten skulle det stå istället för egen!
Dina recept är så lättlästa och så enkla att följa! Du beskriver allt på ett så lättförståeligt sätt. Är nog inne varje vecka och kollar dina recept.
Googlade hummus + Zeina då jag alltid brukar gilla dina recept, och blev verkligen inte besviken. Bästa hummusen jag gjort och som jag ätit, tack
Tack Zeina för fantastiskt gott recept, som jag fick rekommenderat av min vännina 🙂
Så god hummus. Jag använde din Tahini. I vilken av dina kokböcker finns detta recept?
Otroligt bra recept. Blev betydligt godare än tidigare hummus jag gjort. Tack så mycket!
Stort tack för alla dina fantastiska recept! Återkommer ständigt till dem!
Hej Zeina,
Jag ÄLSKAR dina produkter. Jag är extra förtjust i hummus med soltorkade tomater och den som är med chilli. Hur kan jag göra de hemma ?