Indisk palak kyckling

Smakrik gryta med kyckling och spenat. Påminner om palak paneer i smaken men istället för att använda färskosten paneer har du kyckling i palak chicken. Bli inte avskräckt av den långa ingredienslistan nedan, kryddorna är många men rätten är enkel att laga. Recept på palak paneer hittar HÄR!

4-6 portioner
Kyckling & marinad:
600 g kycklingfilé
0,5 citron
1 dl turkisk yoghurt
2 tsk garam masala
1 tsk korianderpulver
2 tsk paprika- eller chilipulver
Salt & peppar
Grytan:
400 g färsk bladspenat
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 1,5 msk när den rivs)
1-2 st gröna chili (valfritt)
2 msk tomatpure
Ca 1 dl grädde (kan uteslutas)
Smör och olja till stekning
Ca 2 dl vatten till grytan
Kryddor:
1 tsk bockhornsklöverpulver (kan uteslutas)
2 tsk garam masala
1 tsk spiskumminfrön (kan ersättas med vanlig spiskummin)
1 tsk gurkmeja
Ca 1-2 tsk chilipulver (justera hetta efter smak)
Salt & peppar


Serveringsförslag:
Naan eller vitlöksnaan
Ris
Raita

Recept på palak paneer hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka kycklingfiléerna i bitar. Blanda yoghurten med alla kryddor till marinaden och vänd i kycklingen. Täck med plast och låt gärna marineras 1-2 timmar eller över natten i kylen. Om du inte har tid att vänta så länge kan du låta kycklingen stå i rumstemperatur i ca 30 min.

Grovhacka spenaten och ställ åt sidan. Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöken, riv ingefäran, finhacka chilin. Hetta upp olja och en klick smör i en gryta eller stekpanna med höga kanter. Stek vitlök, ingefära, spiskumminfrön och garam masala i ca 1 min under omrörning. Vänd i lök och chili och stek tills löken får färg. Vänd i kycklingen med sin marinad och stek under omrörning tills kycklingen får färg. Vänd i resten av kryddorna, tomatpuré och stek lite till. Vänd i spenaten, vatten och låt sedan grytan koka under lock i ca 15 min. 

Om grytan känns för tjock tillsätter du mer vatten. Smaka av och krydda eventuellt mer. Häll i grädde och låt sjuda i 2-3 min till. Servera gärna grytan med ris och naan. Recept på naan hittar du HÄR! och vitlöksnaan HÄR!

Join the Conversation

  1. Hej Zeina, jag gillar verkligen dina recept och har lagat många av dom, men har en fråga.
    När du skriver ”chilipulver”, menar du pulver av chilipeppar eller det som Santa Maria kallar Chilipowder som är en chiliblandning?
    MVH Mats

  2. Jag har samma fråga som Mats – ”Chilipulver” eller pulver av chili?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close