Jag älskar janssons frestelse och jag gör min extra krämig. Jag snålar inte med grädden, blir nästan som en krämig potatisgratäng. Så gott!
6 portioner Janssons frestelse
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
1 burk ansjovis (125 g)
5 dl grädde (36%-40% fetthalt)
2 dl mjölk
2 msk ansjovisspad
0,5 dl ströbröd
Ca 15 g smör
Serveringsförslag:
Köttbullar– recept HÄR!
Gör såhär:
Skär löken i tärningar och stek i smör. Löken ska inte få färg, bara mjukna och bli glansig. Ställ sedan åt sidan.
Värm ugnen till 200°. Skala potatisen och tvätta nu innan du skär den. Du vill behålla all stärkelse som finns i potatisen för att få en krämig gratäng. Skär sedan i tunna strimlor.
Skär ca 8 st (ta mer eller mindre om du villl det) ansjovisfiléer i strimlor. Smörj en ugnsform med smör och varva sedan potatis, lök och ansjovis i den. Häll över ansjovisspad, grädde och mjölk, skaka på formen så allting blandas väl. Strö över ströbröd, klicka på smöret och baka sedan mitt i ugnen i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna innan servering.
Varför ska man tvätta potatisen efter att man skalat den innan man strimlar den? Jag tvättar de mjöliga potatisarna och torkar dem/låter dem torka. Sedan skalar och strimlar jag. Om man tvättar potatisen utan skal försvinner väl stärkelsen och det vill man inte. I receptet står det att man ska skölja potatisen för att ha kvar stärkelsen!
Jansson är familjens favorit på julbordet. Tack och lov hittade vi anjovis så att det blir hemmalagad Jansson även i år. Jansson är en god rätt som finns även i Finland.
Jag använder två burkar anjovisfiléer och tog ingen mjölk, bara 5 dl vispgrädde och blandade allt spadet från två burkar anjovis i grädden. Lite peppar och salt. Det blev perfekt. Min favoriträtt.