En fantastiskt god och lyxig vardagsrätt som lätt blir en hit hos både vuxna och barn. Saftiga järpar som får gotta sig i en krämig gräddsås tillsammans med karamelliserad lök. Gott! Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
8 portioner
Järparna:
1 kg köttfärs
1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
1 msk senap
1 finhackad gul lök
1 msk paprikapulver
1 liten knippe finhackad persilja (torkade eller djupfryst persilja funkar också bra)
Svartpeppar
1,5 msk örtsalt eller vanlig salt
Smör och rapsolja till stekning
Karamilliserad lök:
3 lökar
2 msk socker (valfritt)
2 msk japansk soja (valfritt)
Gräddsås
5 dl grädde
3 msk soya
1 msk dijonsenap (går att utesluta)
Gör såhär:
Blanda ströbröd med mjölk, rör om och låt stå svälla i 10 min. Blanda i övriga ingredienser, blanda inte mer än nödvändigt så köttet inte trådar sig. Forma till biffar och stek med olja och lite smör på medelvärme, ca 4 min på varje sida. Lägg i en mellanstor ugnsform. Hacka löken strimlor, stek sedan i olja och lite smör under omrörning. När löken börjar få färg tillsätter du övriga ingredienser. Stek i några minuter. Häll sedan löken över järparna. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen och lägg över järparna. Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 30 min.
Men rackarns vilken härlig måltid! Det här måste jag pröva snarast möjligt!!
Det gör du rätt i 😉
De här järparna var bland det godaste jag någonsin har lagat!
Vad har du för soja till såsen och löken? Jag tog mushroom soy och tyckte att det blev så mörkt.
Jag brukar använda Kikkoman 🙂
Så gott! Hade rårörda lingon till och det passade fint.
Jätte god rätt men kommer med tips vad man borde tänka på. Efter man stekt järparna släng överbliven fett,häll grädden i pannan även dijonsenap,sojan. För i pannan finns allt det goda kvar från järparna,skrapa rör om och sen kan ni hälla över på järparna.
Jag hade 2 riktig stora lökar och hade en msk soja och knappt en msk socker,tycker personligen att 2 msk socker kan bli för söt. Men smaken är som baken delad