Kabis malfoul är en av mina absoluta favoriter. Jag älskar smaken och den vackra färgen som kålen får av rödbetorna. Du kan servera den inlagda vitkålen vid de flesta rätter. Riktigt god med kebab, falafel och grillat.
1,5 liters burk med kabis malfouf
1 mellanstor klyfta vitkål (ca 700 g)
2-3 st rödbetor
Ättikslag
2 dl ättika (12%)
5 dl vatten
2 msk salt
0,5-1 dl socker (söta efter smak)
TIPS! Du kan tillsätta chili eller vitlök som smaksättning. Du kan även tillsätta andra grönsaker som morot, blomkål, rättika eller paprika.
SERVERINGSFÖRLSAG:
Servera med falafel– recept HÄR!
TREVECKORSSALLAD- RECEPT HÄR!
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull och hetta upp. Lagen behöver inte koka, rör om tills socker och salt löses upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer ättika, socker eller salt. Ställ åt sidan och låt kallna. Skala rödbetorna. Skär vitkålen och rödbetorna till tjocka strimlor. Varva grönsakerna i burken. De ska ligga väldigt tätt ihop så tryck till grönsakerna ordentligt. Häll över ättikslagen och vicka lite på burken så vätskan fördelas jämnt. Vätskan ska nå ända upp till kanten. Är det för lite vätska kan du hälla lite ättika och vatten direkt i burken. Ställ burken på en mörk och sval plats, tex skafferiet. Låt stå i 2-3 veckor innan du öppnar burken. Hållbarhet ca 2 månader.
Tror du det skulle funka med 24% ättika oxå?
Det funkar bra men då får du minska mängden ättika då den är mycket skarpare i smaken 🙂
Hej
Jag söker recept på inlagda vitkålshuvuden för att kunna göra dolmar. Hittar inget på nätet att köpa eller tillaga. Bor i Stockholmstrakten. Tack gör all god mat. patrik
Hej Patrik,
Jag brukar köpa vakuumförpackad surkålshuvud. Jag hittar den i butiker som säljer produkter från Mellanöstern.
hej
Kolla i de orientaliska affärerna eller på Willys. Sök surkål. Kiseli kupus (det heter så på bosniska)
Hej i de flesta ättika och vinäger nästan alla gjort av vin eller nån typ av alkohol hur gör man om man vill ha något annat (muslim)
Upplevde Kabis som väldigt sur. Tillsatte mer socker men fortfarande mycket ättikssmak.
Vad har jag gjort för fel?
Vet du hur det ska smaka? Har du smakat på det tidigare? Kanske surt? Ibland tycker jag att det är svårt att veta hur någon “exotisk” maträtt egentligen ska smaka.