Khoresht karafs- Persisk sellerigryta

Khoresh karafs är en mycket omtyckt gryta från det persiska köket. Grytan tillagas med selleri och kött och smaksätts med persilja, mynta och lime. Khoresht karafs är smakrik, fräsch och syrlig i smaken. Serveras gärna med fluffigt persiskt ris och sallad. Jag serverade min gryta på nyårsafton till barnen, de älskar denna rätt. Vi vuxna åt fesenjan, en sötsur persisk valnötsgryta med kyckling, du hittar recept på fesenjan HÄR!

6 portioner
600 g grytkött (gärna lammkött med ben)
2 gula lökar
1 bunt blekselleri
4 vitlöksklyftor
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta
2 msk tomatpuré
2 st st torkade lime (kan ersättas med pressad lime)
2,5 tsk gurkmeja
Salt & peppar
1 krm saffran (kan uteslutas)
Ca 8-10 dl vatten
Olja och smör till stekning (neutral olja som tex rapsolja)
Servering:
Persiskt ris– recept finns HÄR!
Salladsfat– recept finns HÄR!
Citron att pressa över vid servering

Gör såhär:
Lös upp saffranet med 2 msk kokhett vatten i ett litet glas, täck glaset och ställ åt sidan. Putsa köttet och skär i bitar. Hacka löken i tärningar, hacka vitlöken, hacka sellerin i ca 2 cm stora bitar. Finhacka persilja och mynta. Hetta upp olja och smör i en rymlig gryta och stek löken glansig. Vänd i köttet och gurkmeja, stek tills köttet får färg. Vänd i vitlöken, tomatpuré och stek lite till. När köttet är genomstekt häller du hett vatten i grytan, krydda med salt och peppar. Gör 2-3 st hack i den torkade limen och vänd ner i grytan Om du ska använda färsk lime pressar du juicen och har på slutet av tillagningstiden. Låt sedan koka under lock i ca 1-1,5 timme, tills köttet nästan är helt mört.

Hetta upp olja i en stekpanna. Stek sellerin under omrörning i ca 2 min. Tillsätt mynta och persilja, stek lite till under omrörning, i ca 2-3 min. Vänd ner sellerin i grytan med köttet och tillsätt saffransvattnet. Smaka av grytan och krydda eventuellt med mer gurkmeja, salt eller peppar. Låt koka under lock i ca 45 min, späd ut med mer vatten om det behövs. Smaksätt grytan med limejuice om du vill det, låt sjuda i 5 min och stäng sedan av värmen. Servera med ris och sallad.

Join the Conversation

  1. Sabina says:

    Hej Zeina, kan jag byta ut köttet mot kyckling?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det går jättebra 🙂

      1. Sabina says:

        Tack för svaret ⚘⚘⚘

  2. Signe says:

    Hej Zeina,
    Kan jag byta ut köttet mot tex oumph om jag vill göra den vegansk? Låter jättegott!

    1. Anonym says:

      Nej

    2. Anonym says:

      ja det kan du göra, jag gör vegobullar med formbarfärs o göra Khoresht karafs. mums

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close