En klassiker från det kinesiska köket. Sötman i grytan kommer från ananasen och ketchup. Syran från vinägern. Kycklingen friteras och får en fin krispig yta. Tillsammans med wokade grönsaker är detta en riktig fullträff! Du kan enkelt ersätta kycklingen med fast tofu för ett vegetariskt alternativ.
4-6 portioner
400 g kycklingfilé (kycklingen kan du enkelt ersätta med fast tofu)
1 dl majsstärkelse
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 burk ananasringar (ca 560 g)
Olja till stekning och fritering
Salt & svartpeppar
Såsen:
1 dl ketchup
0,5 dl ostronsås eller mushroom vegetarian sauce
1 tsk sesamolja
2 msk risvinäger (kan ersättas med 2 msk vitvinsvinäger och 1 msk socker)
1 dl vatten
1 msk majsstärkelse
Juice från ananasburken
Serveringsförslag:
Ris och salladslök
Recept på thailändsk wok med tofu hittar du HÄR! med kyckling HÄR! och lättlagad sötsur kyckling med ananas HÄR!
Gör såhär:
Hacka kycklingen i tärningar (ej för små eller för stora), hacka lök och paprika i mellanstora bitar. Finhacka vitlöken, riv eller finhacka ingefäran. Sila av ananasen och spara juicen från burken, hacka ananasen i tärningar.
Krydda kycklingen med lite salt och peppar och doppa sedan i majsstärkelse. Skaka försiktigt bort överflödig majsstärkelse och lägg panerad kyckling på ett fat. Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller i en kastrull, ca 180°. Droppa ner försiktigt en kycklingbit i taget i oljan. Om du droppar ner många som en klump på en gång kommer de att klibbas ihop. Fritera kycklingbitarna gyllene i ca 6 minuter runtom. Låt rinna av på papper.
Lägg alla ingredienser till såsen i en liten kastrull och koka upp under omrörning, låt sjuda nån minut och ställ åt sidan. I en stekpanna/wook hettar du upp olja. Stek ingefära och vitlök i 2-3 min. Vänd i grönsakerna och stek lite till. Häll kycklingen, såsen och rör om. Vänd i ananasen och låt hela grytan sjuda i 2-3 min. Toppa med salladslök och servera med ris.
Tack Zeina!! Supergott.❤️