Utsökta grekiska zucchinibiffar med fetaost. De känns nästan somriga. Kolokithokeftedes serveras gärna som en aptitretare på plockbuffén men hemma hos oss äter vi dem som en helmåltid med tzatsiki, sallad och bröd. Ljuvliga! De påminner väldigt mycket om libanesiska ejjeh. För bäst konsistens på biffarna rekommenderar jag att du använder späda zucchini.
6 portioner
1 kg fasta zucchini (läs tips nedan)
200 g fetaost
2 salladslökar
1 lök (gul eller röd funkar)
1 dl finhackad dill eller mynta (jag föredrar dill)
0,5 dl finhackad persilja
2 st ägg
Ca 1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Använd gärna små späda zucchini, de innehåller mindre mängd vätska. Vanlig zucchini funkar också bra, försöka att välja dem fasta i formen och inte allt för stora.
Serveringsförslag:
Taztsiki- recept hittar du HÄR!
Grekisk sallad- recept hittar du HÄR!
Recept på ejjeh (libanesisk zucchiniomelett) hittar du HÄR!
Gör såhär:
Riv zucchinin på grova sidan av rivjärnet. Lägg i en sil, strö 1 tsk salt över och låt stå i 20-30 min. Pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt från zucchinin med händerna. Ju mer vätska du lyckas pressa ur desto mindre mjöl du behöver sen.
Riv löken fint och pressa bort överflödig vätska. Finhacka salladslök, dill och persilja. Lägg alla ingredienser förutom olja i en skål. Smula i fetaosten. Blanda allting ordentligt. Var försiktigt med saltet, du har redan haft i salt när du rev zucchinin och fetaost brukar vara ganska salt. Salta försiktigt och smaka dig fram. Du kommer eventuellt behöva ha i mer mjöl, det beror på hur vattning zucchinin är. Smeten ska vara ganska kladdig. Känn dig fram och ha i så mycket mjöl det behövs.
Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut smet, platta till smeten försiktigt. Stek på medelvärme tills biffarna får fin färg, ca 3-4 min på varje sida. Ha inte för hög värme på, för då blir dom snabbt stekta utanpå och förblir råa i mitten. Men du ska samtidigt inte ha för låg värme, 180° på oljan är lagom. Låt rinna av på papper. Servera med önskat tillbehör.
Supergoda zucchinibiffar. 🙂
Fantastiskt Goa zucchinibiffar. Och jättebra tips och förklaring på hur man ska lyckas med biffarna. Toppen
Dessa låter supergoda! Går dom frysa in och ta ett par vid behov?
Det har jag gjort och det gick bra. De kan dock vara lite spröda så var försiktig.
Jag kör mina i airfryer direkt från frysen och blir som nystekta 🙂
Underbart gott o enkelt nu när zucchinin växer för fullt i trädgården.
Eewa
Nomnom. Lagar det för andra gången ikväll och nu med morot istället för zuchini. Lite annan smak och konsistens. Men lika mumsigt ändå
Testa också rödbeta, finriven grönkål, jordselleri osv. Man tar vad man har. Men de här med zucchini är väldigt goda.
Jag vill byta ut vetemjölet, går det bra med mandelmjöl eller pofiber?
Jag har gjort med Maizena. Det gick bra. Brukar också laga pannkakor med maizena. Supergoda. Smakar precis som plättar gjorda på vetemjöl.
spiste dem her med en god salat til aftens mad, de smager så dejligt .
Väldigt goda och blev populärt både av vuxna som barn.
Jag kryddade biffarna med chili-flakes och paprikapulver också vilket blev supergott! Tar dock längre tid att göra än vad jag förväntade mig, men har nog ett slött rivjärn
Serverade tillsammans med tsatsiki, Oliver och kokt mathavre blandat med ugnsrostade morötter för vacker färg. Som sagt, mycket populärt 🙂
Första gången i livet jag lyckades med zucciniplättar, och jag har försökt måååånga gånger. Kanongoda och lätta att göra. Nyckeln verkade vara värmen på plattan och tålamod.
Goda. Blandar i rismjöl
Super goda! Tack!! Serverade mina med en rostad tomat-röd paprika ragu.