Krämig lasagne med extra allt

Finns det något tråkigare än en torr lasagne? Ja det finns det säkert, men det är iallfall något av det mest tråkiga som finns. Därför gör jag min lasagne extra krämig och god, den godaste lasagnen som finns. Krämig lasagne med extra allt heter denna. Har jag inte färska lasagneplattor hemma förkokar jag mina torra plattor, det gör verkligen susen för lasagnen. Detta är ett mycket gammalt och omtyckt recept på bloggen som jag uppdaterat med trevligare bilder.

1 långpanna, ca 8 stora portioner krämig lasagne
Ca 24 stycken lasagneplattor (färska eller torkade, läs tips nedan)
Köttfärsåsen:
900 g köttfärs
1 stor lök
2 morötter
3-4 st selleristjälkar
6 st vitlöksklyftor
2 pkt krossad tomat (à 400 g)
4-5 msk tomatpuré
Ca 3-4 dl vatten
Kryddor:
1-2 tsk dijonsenap
1 msk balsamvinäger
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
2 tsk paprikapulver
Salt & svartpeppar

Bechamelsås
1 l mjölk (3% fetthalt)
1 dl vetemjöl
25 g smör
Muskonöt
Salt
300-400 g riven ost (blanda gärna olika sorter)
TIPS!
Förkoka torkade lasagneplattorna så de mjuknar lite, du får en superkrämig lasagne då. Doppa 2-3 plattor i taget i kokande vatten i ca 1 min. Låt de inte fastna i varandra, de klibbas lätt ihop. Om du använder färska plattor behöver du inte förkoka dem.

Gör såhär:
Finhacka lök och sellerin, riv morot grovt. Fräs i olja tills de mjuknar och får färg. Tillsätt köttet och stek en stund. Pressa i vitlöksklyftorna krydda med basilika, oregano, paprikapulver och rör om. Lägg i tomatpurén och fräs lite med köttet. Nu luktar det gott från grytan av alla kryddor och vitlöken. Häll på krossad tomat och hett vatten. Rör om och tillsätt resten. Såsen ska vara lite rinnig så lasagnen inte blir torr. Lägg på ett lock och låt puttra i ca 30-45 min. Rör om då och då.

Bechamelsås: Hetta upp smör i en kastrull. Vänd i smör och fräs mjölet. Blanda i mjölk och koka upp under omrörning. När såsen börjar tjockna sänker du värmen, låt den sjuda långsamt i 3 min. Låt den inte brännas i botten av kastrullen. Riv i lite muskonöt. Vänd i ost (spara lite till garnering). Rör om tills osten smälter. Dra bort från värmen. 

Värm ugnen till 200°. Lägg först lite av bechamelsåsen i botten av en ungsform, smörj hela plåten med såsen. Lägg ett lager lasagneplatttor, lägg köttfärsåsen och lägg sedan lite bechamelsås över varje portionsbit. Lägg ett till lager lasagne plattor och gör som förra steget. Avsluta med ett till lager lasagneplatttor och häll över bechamelsåsen. In i ugnen och sänk värmen till 175. Låt den tillagas långsamt i ca 40 min. Ta ut formen från ugnen. Höj värmen till 225°, strö riven ost över hela lasagnen och ta in i ugnen. Låt gräddas i ca 10 min, tills översta lagret får lite färg. Ta ut från ugnen, låt den stå och vila i ca 15 min. Servera!
Servera gärna med pizzasallad- recept HÄR!
Lasagne
Lasagne

Join the Conversation

  1. Hej!

    om man använda färska lasagne-plattor? behöver de förkokas då?

    MVH

    1. Zeina Author says:

      Hej 🙂
      Nej färska lasganplattor behöver du inte förkoka. Följ bara receptet som vanligt med hoppa över steget med att koka plattorna. Lycka till. Mvh Zeina

    2. Hej det ser gott ut en fråga kan man kalla det för lasagne om det bara innehåller 1.3 hekto färs till 1.4kilo lasagne när man köper en färdig från affären så jag undrar hur kan man få kalla det för lasagne när det inte finns så lite köttfärs i mvh peter

  2. hur många personer räcker detta recept till?

    1. Zeina Author says:

      Det är en hel långpanna så det bör räcka till minst 6 personer /Zeina

      1. Helene Berglund says:

        Hur stor är långpannan du använder?

  3. Maria says:

    Hej var köpte du din tallrik ?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Den har jag köpt på Cerver.

      1. Anette says:

        Menar du en vanlig långpanna som hör till ugnen?

  4. Marija says:

    Mums! Hur mycket ost brukar du ha i såsen och hur mkt strör du på toppen?

    1. Zeina Author says:

      Jag delar på 300 g ost, ca hälften i såsen och häften på 😀

  5. Essie says:

    Hur Många Lasagneplattor ska man köpa??

  6. Maja75 says:

    Denna ska jag testa!! Och var är de superfina tallrikarna ifrån?

  7. Nunne says:

    Har testat din krämiga lasagne idag och det blev succe för hela familjen 🙂

  8. Hittade detta recept idag o tänker laga den. Men hur stor är formen du använder? Den ser mindre ut än ugnens långpanna. Tack för alla recept som du skriver. Jag byter ut nötkött o nötfärs mot älgkött och älgfärs och det fungerar utmärkt. Min man jagar så vi har älgkött. Så återigen tack.

  9. Funkar receptet till en hel ugnsplåt? Eller behöver man kanske dubbla receptet?

    1. Zeina Author says:

      Det funkar jättebra för en hel plåt, gärna max 30×40 cm stor.

  10. selma says:

    Tack så mycket för recepten bästa Zeina!

  11. Hej Zeina! Går det bra att utesluta morötter, selleri samt muskonöt i såsen? Har närmligen inte just de ingredienserna hemma.

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Det funkar alldeles utmärkt. Lycka till. Kram!

      1. Sanna says:

        Lägger man dijon o balsamvinäger i köttfärsen ?

  12. Bästa receptet på lasagne

  13. 🙂 Man får alltid så mycket inspiration av dig bästa Zeina ;)!

  14. Souzan says:

    Hej!
    Dijonsenap innehåller vitvin med vilken annan senap kan jag ersätta den?

  15. Andrea says:

    Tack för godaste recept på lasagne.

  16. Maria says:

    Tack för supergott recept! Den här har jag lagat många gånger nu.

    Tycker det är bökigt att förkoka plattorna, så jag brukar lägga dem i blöt i kallt vatten någon halvtimme eller så, med bakplåtspapper emellan så att de inte klibbar ihop

  17. Tack för ett kanonrecept! Lade även till lite indiska kryddor i köttfärssåsen samt bechamelsåsen. Det blev riktigt gott. 🙂

  18. Camilla says:

    Hej! Undrar om jag kan förbereda färssås och bechamel dagen innan å montera å grädda dagen efter när gästerna kommer??

  19. Hilde says:

    Det står långpanna, men på bilden används en annan ungsäker form? Är det långpannan som hór till ugnen som receptet passar till?

  20. sofia says:

    kan man förbereda denna tidigare på dagen eller dagen innan och sedan in i ugnen? 🙂

  21. Christina says:

    I made another batch of lasagna, my now adult son said he is going to move in to Zeinas kitchen !!! Love to make all your different kinds of food.

  22. Jag hade i en skvätt rödvin och lite rökt sidfläsk, inte för det behövs utan mer för att maxa allt och tack Zeina dina recept är magiska

  23. Jag trodde det skulle vara 300 g ost till själva såsen så den blev ganska tjock. Kanske du kan göra en ändring i receptet och skriva mer tydligt att man ska använda kanske 200 g till såsen och 100 g att ha ovanpå? Annars är det ett jättebra recept som ger en krämig lasagne 🙂

  24. Anonym says:

    Om du lägger ihop lasagnen en timme innan du gräddar den behöver du inte förlika de torra plattorn.

  25. Älskar det här receptet. Lasagnen blir så himla god och krämig Stort tack.

  26. Sandra says:

    Det var verkligen den sämsta lasagnen jag någonsin lagat i hela mitt liv. Följde receptet och det blev en vattnig soppa med lasagneplattor som simmade runt däri.

  27. Anonym says:

    Sämsta Lasagnen någonsin!
    Vad då extra allt?
    Var är parmesanen?

  28. Haissam says:

    Den ser jätte bra ut och rik och saftig. Så lasagne måste vara. Bra jobbat

  29. Hej!
    Jag undrar vart du har köpt ugnsformen och om den är 30×40 cm?
    För jag hittar bara formar där man Max får plats med 4 lasagneplattor.

  30. Louise says:

    Hej! Ska det verkligen vara 1 dl mjöl till 25g smör? Det blev en del när jag skulle fräsa mjölet!

    1. Anonym says:

      Deg*

  31. Anonym says:

    Hej! Kan man bygga lasagnen dagen innan och sen laga den dagen efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close