Lammlägg på Mellanösterns vis

Lammlägg brukar serveras vid festliga tillfällen i Mellanöstern och det bjuder man gärna sina gäster på. Möra köttbitar som har puttrat i en läcker sås full med kryddor, lök och vitlök. Servera dem med en god gryta, ris, bröd och sallad bredvid. En riktig festmåltid.
LammläggLammlägg

3 st lammlägg
3 st lammlägg
2-3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 st lagerblad
15 st svartpepparkorn
2 kanelstångar
3 st köttbuljongtärningar
4 msk dadelsirap eller 6 st torkade katrinplommon (om du gillar sötma, annars uteslut)
1 msk sju kryddor- recept HÄR! om du vill göra en egen mix
1 msk paprika- eller chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
1 tsk kardemumma
Rapsolja till stekning
Ca 1,5 liter hett vatten
Serveringsförslag:
Bamia (okragryta)- recept HÄR!
Fasolja (böngryta)- recept HÄR!
Ris– recept HÄR!
Ayran (yoghurtdrink)- recept HÄR!

Gör såhär:
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn lammläggen tills de får en fin stekyta runtom. Det skvätter rejält när man steker lammlägg, ha gärna ett stänkskydd nära till hands som skydd mot den heta oljan. När köttet är brynt ställer du den åt sidan. Skär löken i klyftor och stek dem i en stor gryta tills de får lite färg. Tillsätt vitlöksklyftorna och fräs lite till. Vänd i lammläggen och tillsätt sedan alla kryddor. Droppa i dadelsirap eller katrinplommon. Häll över hett vatten, det ska precis täcka köttet, ha inte i för mycket vätska. Koka upp grytan och låt puttra, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/buljong om det behövs. Lägg ett lock på grytan och låt köttet koka långsamt tills det är helt mört, ca 2-3 timmar. Vill du ha en stekyta, efter att köttet fått koka klart, kan du lägga lammläggen i en ugnsform och grilla snabbt i ugnen på 250° i ca 5 min. Jag hoppar över steget med att grilla köttet och servera dem direkt. Jag har serverat mina lammlägg med bamia och ris.

Riset har jag tillagat enligt receptet HÄR! Jag har garnerat med sultanrussin (vanlig russin funkar också bra) och mandel. Stek skalad mandel i olja tills den blir gyllene, vänd sedan i russinen och stek 1 min till. Garnera riset och servera.

Irakiskt Ris

Lammlägg
LammläggFotor_14582421138538LammläggLammläggLammläggLammlägg

Join the Conversation

  1. Mårtenssons Kök says:

    Åh mums, långlagat lammlägg som bara faller isär när man tar upp det på tallriken… underbart gott!

  2. Nazira Derbas says:

    Bästa receptet på lammlägg köttet får en speciell smak av alla kryddor och dadelsirap
    Tack Zeina ❤️

  3. Lagade detta förra veckan och det var SÅ GOTT! Ska laga det igen, men denna gång för gäster och undrar därför om man kan förbereda i förväg på något sätt, exempelvis laga dagen innan och värma försiktigt eller om det är bättre att laga samma eftermiddag?

    Tack för en toppenblogg!

    1. Diana says:

      Ja du kan laga köttet dagen innan och värma upp det dagen efter då får det mer smak eftersom det drar åt sig kryddorna

  4. Kan man ha samma recept men använda fransyska istället? Passar kryddorna till nötkött?

    1. Eller så kan du prova med falukorven …

  5. Birgitta says:

    Provade detta recept på lammlägg, underbart gott.
    Älskar dina recept sidor , Zeina. Så roligt att prova mat från olika kulturer, .
    Men tackar dig också för ditt upplägg med tydliga instruktioner, att kunna klicka sig fram till de olika recepten på tillbehör, och alla dina tips om olika varor, hur dom fungerar just här.

  6. Josse says:

    Kan man förbereda dagen innan?
    Blir de lika bra? Och hur värmer jag isf upp köttet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close