Lammstek

Läcker lammstek som får gotta sig i en kryddig marinad. Sen steks den i en stekpåse för att bevara alla smaker och safter i köttet. En riktig höjdare att servera både till vardags eller fest.
lammsteklammstek

6 portioner lammstek
1 lammstek (ca 1,5 kg)
1 stekpåse
Marinad 1:
2-3 st vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
2 tsk dijonsenap
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad dragon
1 tsk paprika- eller chilipulver
Salt & peppar
Marinad 2:
1 dl olivolja
Rivet skal från 1 citron
Saften från 1 apelsin
2-3 msk balsamico
4 kvistar färsk timjan
2-3 kvistar färsk rosmarin
TIPS! Du kan krydda din lammstek helt efter smak, smaka dig fram med de kryddor du själv tycker om eller följ mitt recept.

Gör såhär:
Gör massa små hack med en vass kniv över hela köttet. Häll salt, peppar, dijonsenap, paprikapulver och olivolja över steken och massera in det ordentligt i köttet. Skär vitlöken i små bitar och peta in dem i hacken. Strö på torkade örter och låt köttet marineras några timmar i kylen, gärna över natten.

Efter att köttet marinerats några timmar låter du den stå i rumstemperatur en stund. Värm ugnen till 150°. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg i en stekpåse, strö på alla ingredienser från marinad nr 2. Stick in en termometer i tjockaste delen av köttet. Förslut påsen väl och klipp sedan av en bit av påsens kant. GLÖM inte klippa en bit, annars kan påsen bli överhettad och explodera i ugnen.

Ta in ugnsformen i nedre delen av ugnen och tillaga tills termometern visar önskad grad. 60°-65 är köttet rosa, efter ca 1 timmes stektid. Vid 70°-75° är köttet genomstekt efter ca 1,5-2 timmar. Ta ut köttet och låt vila i ca 20 min innan du skär upp den. Servera med önskat tillbehör. Grillad tomat och krämig potatisgratäng passar bra till. Även biryani eller orientaliskt ris är ett gott tillbehör.
lammsteklammsteklammsteklammsteklammstek
lammstek-2    lammstek-7

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close