Ägg/ Asien/ Grönsaker/ Ris/ Vegetariskt

Lättlagad stekt ris som kan varieras i det oändliga

Januari är en tuff månad rent ekonomiskt för många. Jag kommer att dela med mig tips och recept de kommande veckor som är snälla mot plånboken och som förhoppningsvis kan underlätta lite för er. Mitt första tips är att du inte ska slänga mat och ta tillvara på det du har hemma. Du kan verkligen variera denna rätt i det oändliga med både frysta och färska grönsaker. Har du en påse wookgrönsaker i frysen, eller brysselkål i kyl, grönkål kanske, frysta ärtor, en burk majs? Ta helt enkelt det du hittar och mixa fritt.

Se hur jag lagar rätten i ett klipp på Instagram HÄR!

6 portioner
Ca 8 dl kokt kallt ris (jasmin eller basmati funkar jättebra)
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära (kan ersättas med 1 tsk ingefärapulver eller uteslutas)
1 liten klyfta vitkål
5 st champinjoner
2 st rivna morötter
150 g sockerärtor
2-3 msk soja (jag använder thailändsk eller japansk)
2 msk sötsoja (tex ketchap manis. Kan ersättas med sirap, råsocker eller honung)
3 uppvispade ägg
Salt & peppar
Olja till stekning
Förslag på garnering:
1 näve koriander
1 liten näve böngroddar eller finhackad salladslök
1 liten näven salta jordnötter
Lime

Recept på nasi goreng hittar du HÄR! och stekt ris med räkor HÄR!

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja och stek vitlök och ingefära nån sekund. Vänd i alla grönsaker och stek lite till. Stek tills de mjuknar men fortfarande känns lite krispiga. Vänd i ris, soja och stek under omrörning i ca 3-4 min. Knuffa riset åt sidan och gör lite plats i stekpannan. Stek äggen i stekpannan tills de stelnar (se klippet jag har länkat till ovan). Blanda ihop allting och stek lite snabbt. Smaka av med salt och peppar. Garnera riset efter smak och servera!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply