Saftiga burgare serverade på libanesiskt vis. Det som gör denna burgare “libanesisk” är hur den serveras. Burgarna äts gärna i frallor med ketchup, pommes och en krämig vitkålssallad. En klassiker och stor favorit i Libanon.
Ca 8-10 burgare
1 kg köttfärs av valfri sort
1 gul lök
1 msk paprikapulver
Salt & svartpeppar
Olja till stekning
Coleslawsallad
1/4 bit vitkål
1,5 dl majonnäs
1 tsk senap
1 msk citron
1 tsk socker (kan uteslutas)
Salt svartpeppar
Servering:
3 potatisar (eller färdiga pommes)
Frallor eller hamburgerbröd- recept på luftiga frallor finns HÄR! eller hamburgerbröd HÄR!
Ketchup
Tomat & rödlök
Gör såhär:
Börja med coleslawn: Strimla kålen i tunna strimlor och blanda samman med alla ingredienser ordentligt. Låt stå i kylen en stund innan servering.
Förbered hamburgaren: Finhacka löken och stek den i olja tills den mjuknar och får färg. Blanda samman alla ingredienser till hamburgarna. Låt gärna färsen stå minst 1 timme i kylen innan den ska stekas. Detta för att smakerna ska blandas samman ordentligt. Men inte nödvändigt om du inte har tid. Innan färsen ska tillagas låter du den stå en stund i rumstemperatur. Ta en stor bit färs, forma till en boll och platta sedan ut den. Fukta händerna lätt så formas de lättare. Jag formar mina burgare i en burgerpress, finns att hittas i butiker som säljer köksprodukter.
Hetta upp olja i en stekpanna, stek burgaren på hög värme. Pressa samtidigt burgaren lite lätt med burgerpressen eller stekspade samtidigt som du steker den. Då krymper den inte ihop lika mycket och behåller formen. Stek ca 2-3 min på varje sida.
Skala och hacka potatisarna i tunna klyftor. Skölj noga och låt rinna av ordentligt i en sil och torka sedan potatisen med hushållspapper. Hetta upp olja till ca 175° i en rymlig stekpanna med höga kanter eller en kastrull. Fritera pommesen gyllene och låt sedan rinna av på papper. Krydda med salt.
Montera ihop din burgare: Dela brödet i mitten, lägg först ketchup, sen pommes, hamburgaren, tomat, rödlök och avsluta med vitkålssalladen. Servera med pommes och vitkålssallad bredvid. Sahten (smaklig måltid)!
Hejsan, är intresserad av: Bakplåt/Ugnsform med handtag 30×40. Är det totalmått eller innermått? (Min ugn är rätt så liten) Mvh / Jonas