Maamoul mad bi ashta- Arabisk mannagrynskaka

Maamoul är en omtyckt kaka i Mellanöstern som gärna serveras vid högtider. Det är små fyllda kakor, recept på dem hittar du HÄR! Maamoul mad är en annan variant på kakorna som istället görs i en stor kakform, enklare och snabbare att göra än små maamoul. Kakan görs på en mannagrynsdeg som fylls med en krämig fyllning. När kakan är klar serveras den med sirap bredvid. Ljuvlig att servera med en kopp arabiskt kaffe.

10-12 bitar maamoul mad bel ashta
3 dl mannagryn
3 dl vetemjöl
3 dl florsocker
2 tsk torrjäst
150 g smör
1,5 dl mjölk
0,5 tsk mahlab (arabisk bakelsekrydda gjord på mald vejksel, kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
1 msk rosenvatten (kan uteslutas)
Fyllning:
3 dl ovispad grädde
4 dl mjölk
4 msk majsstärkelse
3 msk mannagryn
2 msk socker
2 msk vaniljsocker
Sirap till servering:
2 dl socker
1 dl vatten
1 tsk citronsaft från en färsk citron
Smaksättning till sirap, välj en av dessa:
1 tsk apelsinblomsvatten
1 tsk rosenvatten
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
Finhackade nötter (pistage eller valnötter passar bra)
Florsocker

Gör såhär:
Börja med att koka upp sirapen: Lägg alla ingredienser i en kastrull, om du ska ha i vaniljsocker lägger du i det nu. Apelsin- och rosenvatten lägger man i slutet av koktiden. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt små putta långsamt i 3-5 min. Stäng av värmen och ha eventuellt i apelsin/rosvatten. När sirapen har svalnat täck den med ett lock för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Fyllningen: Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull, rör om ordentligt innan du ställer den på plattan. Koka sedan upp under omrörning, låt inte fyllningen brännas vid på botten av kastrullen. Sänk värmen och fortsätt röra om tills krämen tjocknar, ca 3-5 min. Låt svalna medan du förbereder degen.

Degen: Blanda mannagryn, mjöl, florsocker, torrjäst, vaniljsocker och mahlab i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölk och rosenvatten. Häll över mannagrynsblandningen och rör om ordentligt. Arbeta degen en bra stund med träslev, den är ganska klibbig. När allt är ordentligt blandat och knådat täcker du bunken med plastpåse och låter degen vila i 30 min. Efter 30 min är den inte lika kladdig längre.

Värm ugnen till 200°. Dela degen i 2 delar. Klä botten av en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut ena halvan av degen jämnt i botten av formen. Kavla ena halvan mellan två bakplåtspapper till en rund plattat som är lika stor som formen. Lägg fyllningen över degen i spingformen och täck sedan med den andra utkavlade halvan. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min. Tills kakan får en fin gräddad färg upptill. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt i rumstemperatur. Lägg upp på ett fat och garnera med florsocker och finhackade nötter. Servera kakan kall med sirap bredvid. Ringla sirap på varje kakbit vid servering. Kakan kan förvaras i kylen i ca 3-4 dagar.
IMG_6276IMG_6291
IMG_6280IMG_6282IMG_6299

Join the Conversation

  1. sannae says:

    Detta är magisk…tack för jätte god kaka, vet ej vad jag hade gjort utan dig fina zeina..detta har jag bakat idag ,den tog slut lika fort som jag la den på ett kakfat..hi hi

  2. Mariam says:

    Älskar verkligen dina recept och det blir alltid lika gott och bra. Provade detta receptet idag med degen var fortfarande kladdig och var väldigt svår att lägga över fyllningen, den liksom gick sönder så kladdig som den var. Vad kan det bero på??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close