Frasiga munkar med äpple och russin på holländskt vis. En oliebolle serveras traditionellt på nyårsafton i Holland. Helt rätt att inleda det nya året med oliebollar, så goda och enkla att göra.
Ca 18 st bollar
1 stort äpple
1,5 dl russin
1 tsk torrjäst eller ca 12 g färsk jäst
1 dl ljummen mjölk
1 ägg
3 dl vetemjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
Rapsolja till fritering
Florsocker till garnering
Recept på äppelbollar med glasyr hittar du HÄR! västafrikanska puff puff HÄR! polska pannkakor med äpple HÄR! och awamat HÄR!
Gör såhär:
Skala och hacka äpplet i små tärningar. Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt ägget och blanda. Vänd ner russin, äpple, mjöl, salt, socker och blanda. Arbeta ihop degen tills allting är ordentligt blandat. Degen ska ska vara lite kladdig. Täck bunken med plast och låt degen vila i rumstemperatur 1 h.
Hetta upp olja till 180°. Skopa upp smet med en matsked och droppa försiktigt ner smeten i oljan. Fritera bollarna i ca 3 min på varje sida. Tänk på att oljan inte får vara för varm för du kommer bollarna att snabbt få färg utanpå men förbli degiga i mitten. Låt munkarna rinna av på papper. Pudra med florsocker och servera!
Hej, Hur mkt olja ska man ha ?
Ska den täcka munkarna?
Tack för en underbar blogg.
Tack snälla.
Det ska täcka munkarna, lika mycket olja som du vanligtvis använder när du tex friterar pommes 😀
Lycka till och hoppas att det ska smaka.
Skulle man kunna göra dessa i ett munkjärn?
Om jag hade ett munkjärn skulle jag garanterat testa om det går. Jag tror det funkar.
En släkting som bott i Nederländerna har väckt mitt intresse för dessa godbitar så jag kommer att baka oliebollen trots att jag hatar att fritera.
Ser riktigt smaskigt ut. Kan man göra dom i airfryern tro?
Kan man göra, men de blir inte lika goda…
Ät inte dessa om du är rädd för lite för många kalorier… 😉
Det skulla vara solrosolja.
Tips från en holländare här. Några råd:
Använd farinsocker.
Använd solros olja
Använd alla ingredienser på rumstemperatur.
Använd en glass-skopa för att få fina runda bollar och doppa i olja innan du skopar.
Varianter:
Använd öl istället för hälften av mjölken.
Blötlägg russinen i rom före användning.
PS:
PS: mängden mjölk verkar inte stämma.
Tumregeln här är 100ml per 100gr
Tre dl osiktat mjöl = 180gr så 180ml låter ungefär rätt.