Pasta alla norma, eller rättare sagt “Spaghetti alla norma”, är en italiensk pastarätt från Sicilien. Utsökt vegetarisk pastasås och om man utesluter osten blir den vegansk. Jag har kanske inte lagat min pasta på äkta sicilianskt vis, men den blev fantastisk god ändå. I en riktig pasta alla norma har man helst ingen lök och man använder gärna solmogna färska cocktailtomater istället för krossad tomat. Auberginetärningarna ska stekas i olivolja och ska helst inte rinna av på papper, den vänds direkt i tomatsåsen. Såsen serveras med spaghetti och en ost som heter “ricotta salata”. Jag krånglar inte till det allt för mycket, jag försvenskar min pasta alla norma en aning. Det blev hur gott som helst och dessutom väldigt lättlagat. Bellisimo!
4 portioner Pasta alla norma
1 aubergine
2 pkt krossad tomat
1 gul lök (kan uteslutas)
2-3 vitlöksklyftor
1 bunte färsk basilika eller 1 msk torkad basilika
Salt & peppar
Chiliflakes om du gillar hetta
Oliv- eller rapsolja till stekning
Gör såhär:
Hacka lök i tärningar och stek i några minuter. Finhacka eller pressa vitlök, blanda med lök och stek lite till. Tillsätt krossad tomat, finhackad basilika, salt, peppar och chili. Låt såsen koka upp och puttra under lock i ca 20-30 min. Under tiden såsen puttrar hackar du aubergine i tärningar och steker i olja i ca 5-7 min, tills de mjuknar och får färg. Låt sedan rinna av på papper. Du kan vända auberginetärningarna i tomatsåsen eller garnera pastan vid servering. Du kan toppa pastan med ost vid serving som ricotta, parmesan eller fetaost. Vill du inte ha ost på kan du istället strö på färsk basilika.