Pulled shawarma

Jag testade att laga shawarma som pulled beef och det blev så himla gott. Jag tillagade shawarman långsamt i ugnen över natten och nästa dag vaknade jag till en ljuvlig doft i köket. Smidigt att ha lunchen redo för servering. Pulled shawarma blev snabbt en favorit här hemma som jag kommer att laga fler gånger. Shawarma är en version på kebab där köttet skärs i tunna strimlor och marineras. Köttet marineras i bland annat yoghurt och massa goda kryddor. Yoghurten gör köttet mört och ger en god smak. Jag serverade shawarman med tarator, grönsaker och pitabröd. Underbart gott!

FLER RECEPT PÅ SHAWARMA HITTAR DU HÄR!

RECEPT PÅ FATOUSH FINNS HÄR! & POTATISKLYFTOR HÄR!

6 portioner
1,5 kg nötkött, tex fransyska eller högrev
Marinad:
2 dl turkisk yoghurt
0,5 dl ketchup
0,5 dl olivolja
3 st pressade vitlöksklyftor
4 msk vitvinsvinäger
1 pressad citron
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1,5 msk shawarmakrydda (finns i orientaliska affärer eller gör en egen)
Gör egen shawarmakrydda:
1 msk malen spiskummin
1 msk korianderpulver
1 msk vitlökspulver
1 tsk kardemumma
1/2 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald cayennepeppar
1 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald kanel
Garnering:
2 paprikor i valfri färg
1 stor gul lök
Förslag på tillbehör:
Tarator– tahinasås
Toum- vitlökssås
Pitabröd
Inlagd vitkål

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden och häll över köttet. Skiva löken, paprika och lägg över köttet. Köttet tillagas bäst i en gjutjärnsgryta eller lergryta. Ringla olivolja över allting och täck sedan grytan med ett väl förslutet lock.

Värm ugnen till 100° eller 150°. Om du ska tillaga köttet på 100°, ställer du grytan mitt i ugnen och låter köttet tillagas långsamt i 8-10 timmar. Perfekt om man vill att maten ska sköta sig själv över natten. För kortare tillagningstid värmer du ugnen till 150° och ställer grytan mitt i ugnen i ca 4 timmar.

Låt köttet svalna lite i grytan och fördela sedan till tjocka strimlor med två gafflar. Servera gärna med tarator, sallad och pitabröd.  

Join the Conversation

  1. Karolina says:

    Funkar denna bra att göra i tryckkokare tror du?

    1. Monika says:

      Fick du något svar på din fråga? Jag satt precis och funderade på samma sak.

      1. Zeina Author says:

        Jag har själv inte testat men det borde funka bra. Halvera då mängden yoghurt för att det inte ska bli för mycket vätska.

  2. eva N says:

    I praktiken fungerar det med tryckkokare, jag har provat båda sätten, men det blir långt ifrån lika gott. Tryckkokaren lagar köttet för snabbt, smakerna hinner inte riktigt med. Tillagningtiden är A och O i dessa rätter och meningen är att det SKA vara långkok. Det ska ta tid, det ska tillagas så långsamt som möjligt. Jag använder gärna tryckkokare, men inte till detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close