Det här är den godaste pumpasoppan jag har ätit. Grönsakerna blir extra goda när dom rostas i ugnen! Smakerna är inspirerade från det thailändska köket, soppan innehåller både röd curry och kokosmjölk. Du kan förstås ersätta kokosmjölk med grädde om du föredrar det men jag rekommenderar varmt kokosmjölk. Servera gärna soppan med en bit bröd, mina enkla koreanska vitlöksbröd passar perfekt till.
Ca 6 portioner
1 mellanstor pumpa (valfri sort, jag använder butternutpumpa)
2 lökar (röd eller gul lök funkar strålande)
4 morötter
1 vitlökshuvud
300 g tomat (gärna körsbärstomat)
1-2 färska chili (valfritt)
1 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk
2 st grönsaksbuljongtärningar eller 1 msk örtsalt
Svartpeppar
Olivolja (rapsolja funkar också bra)
Flingsalt
Ca 8 dl kokhett vatten
Serveringsförslag:
Snabba koreanska vitlöksbröd- recept HÄR!
Rostade pumpafrön
Koriander
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela pumpan i mitten och kärna ur. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Skala morot och lök. Dela löken i halvor, skär bort toppen på vitlöken och behåll skalet på. Lägg vitlöken med snittytan uppåt. Lägg alla grönsaker, plus chilin på plåten med pumpan. Ringla olivolja över, krydda med salt och peppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 35–40 min, tills grönsakerna mjuknar. Efter halva tillagningstiden vänder du vitlökshuvudet med snittsidan nedåt i plåten, detta för att undvika att vitlöken får en bränd yta.
Ta ut plåten från ugnen och låt svalna. Gröp ur pumpan och lägg i en gryta. Pressa ut vitlöken från skalet med händerna, tillsätt resten av grönsakerna, röd curry och kokhett vatten. Mixa soppan slät med en stavmixer, smaka av med buljong och kokosmjölk. Späd eventuellt ut med lite vatten om soppan känns för tjock i konsistensen. Låt soppan puttra under lock på medelvärme i ca 20 min. Toppa gärna med pumpafrön och koriander vid servering.
Tack för receptet! Jättegod soppa 🙂
men barnen tycker att den är lite för stark pga currypastan. Kan man ta något annat istället?
Hej! Vad använder du för stavmixer nät du mixar soppor? Jag tycker att den jag har skvätter för mycket och då undviker jag att göra soppor.
Underbart god! Ny favorit i vår familj.
Andra gången jag gjorde soppan la jag i kokt blomkål (rester från gårdagen), blev riktigt bra så också