Rostbiff är en favorit som är lika god att serveras kall som varm. Köttet blir mört och gott när den får tillgas på låg temperatur i minst en timme. Läckert att servera med potatissallad eller potatisgratäng.
10 portioner rostbiff
1,5 kg rostbiff (2-2,5 kg funkar också)
0,5 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad basilika
Utrustning som behövs:
Kökstermometer
Aluminiumfolie
Eventuellt stektråd om köttbiten är ojämn i storleken
Gör såhär:
Värm ugnen till 125°. Putsa köttet om den har senor. Gnid in köttet med olivolja, pressad vitlök och alla kryddor. Bind sedan köttet så det blir jämn och fin bit, då fördelas värmen jämnt i köttet vid tillagning. Stick in termometern i den tjockaste delen av köttet och välj önskad tillagningstemperatur:
55°C för rött och blodigt kött, ca 1 timmes tillagningstid.
60°C för rosa kött, ca 1,5 timmars tillagningstid.
65°C för genomstekt kött, ca 2 timmars tillagningstid.
När köttett är klart låter du den vila inlindad i aluminiumfolie i 15 min innan du skär upp den. Skär sedan i tunna skivor och servera.
Serveringsförslag (klicka på namnen för att komma till recept):
Krämig potatisgratäng
Potatissallad
Perfekt ugnsrostad potatis
Kraschad potatis
Hej, ser att här på bilden finns en smarrig sås till köttet, är det Bearnaise, om ja, har du ett bra recept till detta också 🙂 tack på förhand 🙂
Hej,
Jag ska skriva receptet på bloggen i dagarna ❤