“Roz bel haleb” betyder ris i mjölk på arabiska. Den arabiska versionen på ris á la malta. En smakrik rispudding som serveras som en dessert. Smaksätts med rosenvatten som finns att hitta i de flesta välsorterade affärer, men det går bra att utesluta den från puddingen om man vill det. Enkel att göra och mycket god.
8 skålar Roz bel halib, Rispudding
1 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
1,5 dl grötris
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl grädde eller mjölk
2 tsk majsstärkelse
1 msk rosenvatten
Garnering, välj fritt:
Finhackade nötter
Kanel, kokos, sylt
Gör såhär:
Blanda mjölk, grötris, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt sjuda långsamt på svag värme under lock 1,5 timme. Rör om då och då, men inte för ofta. Riset kommer att svälla upp och mjukna.
Blanda grädde/mjölk med majsstärkelse och rosenvatten i en skål. Häll över riset under ständig omrörning. Rör om gröten tills den tjocknar. Häll genast upp i skålar, och låt svalna i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen och låt kallna helt, ca 2 timmar. Garnera med önskad garnering och servera.
Skulle vilja testa detta men vad använder du för nötter till garnering? 🙂
Jag har pistage på mina 🙂
Så här lätt trodde jag inte att det skulle vara. Den praktiskt taget sköter sig självt på spisen och den är nästan äckligt god! Man blir beroende!!
Tusen tack för receptet!♡
Den är verkligen ljuvlig. Underbart att du gillade receptet. Tack snälla. Kram /Zeina
jag halvkokar riset innan så de går fortfare ett tips bara
Omg den var så god!
Det är såå gott har gjort detta flera gånger och min lilla familj älskar det 🙂
Jag har testat din recept Zeina den är brutalt ❤️❤️❤️
Hej!
Mycket godare med apelsinblomsvatten än rosenvatten.