Grillat/ Huvudrätt/ Kyckling

Saftig kycklingfilé

Aldrig mer en torr kycklingfilé! Här har du receptet på den godaste och saftigaste kycklingfilén- NÅGONSIN! Knepet för att behålla kycklingfilén saftig och mör är att steka den på hög värme och sedan direkt grilla i ugnen. Steg för steg bilder som visar hur du ska göra. Gillar du inte min kryddsättning på filén kan du krydda efter dina smaklökar. Kryddningen i receptet är inspirerat från Italien. Mama mia, fantastico! 

Om du vill ha massa matinspiration hittar du mig på Instagram HÄR! och Facebook HÄR! fiilen2

4 portioner
4 st kycklingfiléer
1 tsk dijonsenap
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk svartpeppar
1 msk salladskrydda eller örtsalt
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Serveringsförslag:
Krispig potatis med ost– recept HÄR!
Kall bearnaisesås- recept HÄR!

Gör såhär:
Börja med att värm ugnen till 250° och se till att den är riktigt het innan du tar in kycklingen. Blanda ihop marinaden och ställ åt sidan. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida. Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och ta genast in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200°. Efter 15-17 min tar du ut dem (tiden kan variera beroende på hur tjocka filéer du har) och täcker genast med folie, låt vila i 15 min. Skär sedan i diagonala skivor, häll över skyn från ungsformen och servera. De är lika goda kalla som varma. Servera med café de pariS sås, bearnesås eller en annan favoritsås.

STEG FÖR STEG BILDER NEDAN:

Knepet för att behålla kycklingfilen saftigt är att steka kycklingen på hög värme och sedan direkt grilla den i ugnen.
STEG NR 1: SÄTT UGNEN PÅ 250° 

Förbered marinaden och ställ åt sidan. Den ska på kycklingen efter stekning.

Förbered marinaden och ställ åt sidan. Den ska på kycklingen efter stekning.

Krydda filerna runt om med salt och peppar.

Krydda filerna runt om med salt och peppar.

Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i filerna.

Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i filerna.

Stek dem på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.

Stek dem på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.

Kycklingfilé

Lägg i en ungssäkerform och häll över marinaden. Ta genast in i den förvärmda ugnen och sänk värmen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 17-20 min. När du tar ut dem ur ugnen täcker du dem DIREKT med aluminiumfolie och låter dem vila i 15 min. Nu kommer du bevara alla juicer i kycklingen, viktigt steg så hoppa inte över detta.

f10

Här ser du en saftig kycklingfilé som har fått vila under folie en stund. Lägg upp på en skärbräda.

Skär upp i snygga diagonala skivor.

Skär upp i snygga diagonala skivor.

Viola! Saftig kycklingfilé serverad med krispig potatis och en god sås. Gott!

Viola! Saftig kycklingfilé serverad med krispig potatis och en god sås. Gott!

You Might Also Like

32 Comments

  • Reply
    Fräsch kycklingfilé med sallad och rhode island | Irakisk mat
    07/01/2015 at 11:48

    […] Courtesy till Zeinas Kitchen, du hittar hennes recept här och många andra fantastiska maträtter >> […]

  • Reply
    Sofia
    04/12/2015 at 20:31

    Tack tack tack för detta recept! Herrejösses så god kycklingen blev!

    • Reply
      Zeina
      04/12/2015 at 22:00

      UNDERBART 😀 Tack tack själv för att du berättar. Trevlig helg /Zeina

  • Reply
    Maria
    18/12/2015 at 20:30

    Hej vad har du för sås till ?

    • Reply
      Zeina
      20/12/2015 at 11:16

      Hej,
      Bearnaisesås 🙂

  • Reply
    Kajsa
    20/02/2016 at 18:22

    Supergott!!! Ett av våra favoritrecept från dig Zeina!!

    • Reply
      Zeina
      22/02/2016 at 21:45

      En av mina favoriter med 😀 TUSEN TACK för att du tar dig tid att berätta, jätte kul att läsa. Kram 🙂

  • Reply
    Irma
    16/07/2016 at 22:02

    Tack för receptet! Bra recept vad det gäller råd hur man ska steka, ha den i ugnen och låta vila⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ jag använde Herbamare och det blev för mycket salt i och med att jag saltade ordentligt (doktorns order) ! Måste tänka på det totala saltet nästa gång…

  • Reply
    Annika
    29/10/2016 at 15:29

    Alltså wow, vad gott har precis hittat hit och testade receptet direkt. Kommer garanterat göra fler gånger och även testa andra recept från denna blogg. ☺

    • Reply
      Zeina
      08/11/2016 at 20:34

      Så trevligt att du har hittat hit. Super kul att läsa. Kram 😀

  • Reply
    Agda
    18/01/2017 at 18:10

    Hej, vi har gjort enligt det här receptet ett par gånger och det är verkligen en hit! Nu ska vi ha en bjudning i nästa vecka. Går det att försteka filerna någon/några timmar tidigare och ha i dem i ugnen strax innan gästerna anländer eller förlorar dem en del av mörheten?

    • Reply
      Zeina
      19/01/2017 at 23:13

      Hej,
      Så skoj att ni gillar receptet Filéerna måste direkt in i ugnen efter att de har stekts så tyvärr blir det inte lika bra om försteker dem flera timmar innan. Lycka till. Kram

  • Reply
    Sato
    28/01/2017 at 21:18

    Jag ändrade lite på receptet (ersatte marmeladen med smält smör, använde grillkrydda o.s.v.) och det blev rätt så gott! Om jag hade de rätta ingredienserna som skulle behövas för detta recept så hade det nog blivit godare! 10/10

  • Reply
    Madelene
    13/02/2017 at 22:49

    Hej 🙂 verkar va ett superbra recept. Jag undrar – ska man ha lock/folie över formen i ugnen eller inte för att de inte ska bli torrt ? Mvh Madelene

    • Reply
      Zeina
      17/02/2017 at 13:49

      Hej 😀
      Du ska inte täcka dem när du tar in dem i ugnen. De ska täckas när du tagit ut formen från ugnen.

  • Reply
    Marita
    09/06/2017 at 17:41

    Det här är det bästa receptet för kycklingen . T.o.m. min man som inte annars är så förtjust i kyckling tycker det blir gott och saftigt. Super gott

  • Reply
    Dita
    05/09/2018 at 14:18

    Godare kycklingfilé recept finns inte. Än idag är den här en stor favorit i vårt familj. 10/10

  • Reply
    mariem
    06/02/2019 at 16:34

    hej! ser ut som du har använt vit balsamvinäger? tror du det blir lika gott med svart balsamvinäger?

  • Reply
    Tina
    03/06/2019 at 08:27

    Hej! Jag skulle vilja göra detta receptet till ett kalas. Kan man göra färdigt kycklingen dagen innan och sen bara värma den nästa dag innan servering? Hur ska jag förvara kycklingen i kylskåpet under tiden? Och hur hade du sedan värmt kycklingen så den inte förlorar sin saftighet? Tacksam för svar.

  • Reply
    Kerstin
    21/08/2019 at 12:14

    Hej!
    Ska kycklingen vara genomstekt när man tar ut den ur ugnen, eller fortsätter den att tillagas när den ligger under folien?

    • Reply
      Zeina
      22/09/2019 at 15:11

      Hej,
      Den ska vara genomstekt när den kommer ut från ugnen.

  • Reply
    Ida
    24/09/2019 at 16:14

    Hej, använder du varmluft eller över/undervärme? Tack för alltid lika bra recept.
    Vänlig hälsning, Ida

    • Reply
      Zeina
      25/09/2019 at 07:59

      Hej,
      Jag har över- och undervärme.
      Tusen tack. Kram /Zeina

  • Reply
    Niklas
    29/09/2019 at 15:16

    Hej!
    Riktigt bra recept, använder bara ditt råd när jag gör kycklingfilé nu för tiden.

    Men jag har ofta tänkt på (är inte så kunnig på hur det funkar).
    Vad gör temperatursänkningen för skillnad för slutresultatet (sänk från 250 -> 200 när jag sätter in filéerna)?

    • Reply
      Zeina
      29/09/2019 at 15:45

      Hej,
      Kul att du gillar receptet 😀
      Du vill att ugnen ska vara riktigt varm när du tar in filéerna därav värmer man ugnen ordentligt först.
      Men sen måste temperaturen sänkas för att man inte ska bränna filéerna.

  • Reply
    Lena
    11/10/2019 at 12:17

    Hej! Sugen på att göra din kyckling 🙂 Vad använder du för balsamvinäger? Vit?

    • Reply
      Zeina
      12/10/2019 at 09:37

      Hej,
      Jag använder vanlig balsamvinäger, inte vit 😀

  • Reply
    Sissi
    31/10/2019 at 00:17

    Detta är fortfarande BÄSTA sättet att tillaga kyckling som jag vet! Blir alltid så sjukt gott!

    • Reply
      Elisabet Jakobsson
      14/11/2019 at 19:16

      Vilket fantastiskt gott recept, kycklingen blev så god. Detta kommer jag att göra flera gånger!❤

  • Reply
    Jessica
    19/11/2019 at 13:05

    Wow! Marinaden är väldigt god och filéerna blir verkligen supergoda och saftiga. Så bra recept!!!

  • Reply
    Nelly Liljedahl
    21/11/2019 at 15:31

    Himla gott marinaden flesta gången jag laggar recepten och krispig potatisen med .Tusen tack för receptet

  • Reply
    Jenny
    24/11/2019 at 09:16

    Hej Zeina! Jag älskar det här receptet, det blir verkligen saftigt. Vi har tänkt bjuda på den till ett stort kalas och undrar om det går att göra i förväg. Alltså kan jag göra färdigt kycklingen och sen frysa i den, för att ta fram den på kalasdagen och skiva upp den och sen hälla på marinaden? /Jenny

  • Leave a Reply