Saftig kycklingfilé

Aldrig mer en torr kycklingfilé! Här har du receptet på den godaste och saftigaste kycklingfilén- NÅGONSIN! Knepet för att behålla kycklingfilén saftig och mör är att steka den på hög värme och sedan direkt grilla i ugnen. Steg för steg bilder som visar hur du ska göra. Gillar du inte min kryddsättning på filén kan du krydda efter dina smaklökar. Kryddningen i receptet är inspirerat från Italien. Mama mia, fantastico! 

Om du vill ha massa matinspiration hittar du mig på Instagram HÄR! och Facebook HÄR! fiilen2

4 portioner
4 st kycklingfiléer
1 tsk dijonsenap
1 tsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk svartpeppar
1 msk salladskrydda eller örtsalt
3 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
Serveringsförslag:
Krispig potatis med ost– recept HÄR!
Kall bearnaisesås- recept HÄR!

Gör såhär:
Börja med att värm ugnen till 250° och se till att den är riktigt het innan du tar in kycklingen. Blanda ihop marinaden och ställ åt sidan. Krydda filéerna runt om med salt och peppar. Hetta upp matolja i en stekpanna, stek filéerna på hög värme, ca 4-5 min på varje sida. Lägg filéerna i en ugnsform, häll över marinaden och ta genast in i mitten av ugnen, sänk värmen till 200°. Efter 15-17 min tar du ut dem (tiden kan variera beroende på hur tjocka filéer du har) och täcker genast med folie, låt vila i 15 min. Skär sedan i diagonala skivor, häll över skyn från ungsformen och servera. De är lika goda kalla som varma. Servera med café de pariS sås, bearnesås eller en annan favoritsås.

STEG FÖR STEG BILDER NEDAN:

Knepet för att behålla kycklingfilen saftigt är att steka kycklingen på hög värme och sedan direkt grilla den i ugnen.
STEG NR 1: SÄTT UGNEN PÅ 250° 

Förbered marinaden och ställ åt sidan. Den ska på kycklingen efter stekning.
Förbered marinaden och ställ åt sidan. Den ska på kycklingen efter stekning.
Krydda filerna runt om med salt och peppar.
Krydda filerna runt om med salt och peppar.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i filerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i filerna.
Stek dem på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.
Stek dem på hög värme, ca 4-5 min på varje sida.
Kycklingfilé
Lägg i en ungssäkerform och häll över marinaden. Ta genast in i den förvärmda ugnen och sänk värmen till 200°. Baka mitt i ugnen i ca 17-20 min. När du tar ut dem ur ugnen täcker du dem DIREKT med aluminiumfolie och låter dem vila i 15 min. Nu kommer du bevara alla juicer i kycklingen, viktigt steg så hoppa inte över detta.
f10
Här ser du en saftig kycklingfilé som har fått vila under folie en stund. Lägg upp på en skärbräda.
Skär upp i snygga diagonala skivor.
Skär upp i snygga diagonala skivor.
Viola! Saftig kycklingfilé serverad med krispig potatis och en god sås. Gott!
Viola! Saftig kycklingfilé serverad med krispig potatis och en god sås. Gott!

Join the Conversation

  1. Sofia says:

    Tack tack tack för detta recept! Herrejösses så god kycklingen blev!

    1. Zeina Author says:

      UNDERBART 😀 Tack tack själv för att du berättar. Trevlig helg /Zeina

      1. Fredrik says:

        Hej. Du skriver 15-17 min i ugn och sedan 17-20 minuter. Vilket är rätt?

      2. Fredrik says:

        Hejsan 😉 Du skriver 15-17 min i ugn och sedan 17-20 minuter. Vilket är rätt?

    2. Anonym says:

      Så gott ! Du är min nya Chef efter Jamie Oliver.

    3. Jessica says:

      Så gott ! Du är min nya Chef efter Jamie Oliver.

  2. Maria says:

    Hej vad har du för sås till ?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Bearnaisesås 🙂

      1. Angelica says:

        Hej Zeina,
        Är detta något man kan göra på fredagen och förvara i kyl över natten för att sedan äta kallt på lördagen? Tacksam för svar.

    2. Tanja says:

      Hej Zeina!
      Jag hade önskat om du hade förklarat hur man förbereder marmeladen..

  3. Kajsa says:

    Supergott!!! Ett av våra favoritrecept från dig Zeina!!

    1. Zeina Author says:

      En av mina favoriter med 😀 TUSEN TACK för att du tar dig tid att berätta, jätte kul att läsa. Kram 🙂

  4. Tack för receptet! Bra recept vad det gäller råd hur man ska steka, ha den i ugnen och låta vila⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ jag använde Herbamare och det blev för mycket salt i och med att jag saltade ordentligt (doktorns order) ! Måste tänka på det totala saltet nästa gång…

    1. Cecilia says:

      Hej! Använde du dig av kycklingbröstfileer eller lår? Jag tycker att lårfileer oftast är godare men de är väl lite mindre och bör nog kunna vara inne kortare tid i ugnen.

  5. Annika says:

    Alltså wow, vad gott har precis hittat hit och testade receptet direkt. Kommer garanterat göra fler gånger och även testa andra recept från denna blogg. ☺

    1. Zeina Author says:

      Så trevligt att du har hittat hit. Super kul att läsa. Kram 😀

  6. Hej, vi har gjort enligt det här receptet ett par gånger och det är verkligen en hit! Nu ska vi ha en bjudning i nästa vecka. Går det att försteka filerna någon/några timmar tidigare och ha i dem i ugnen strax innan gästerna anländer eller förlorar dem en del av mörheten?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Så skoj att ni gillar receptet Filéerna måste direkt in i ugnen efter att de har stekts så tyvärr blir det inte lika bra om försteker dem flera timmar innan. Lycka till. Kram

  7. Jag ändrade lite på receptet (ersatte marmeladen med smält smör, använde grillkrydda o.s.v.) och det blev rätt så gott! Om jag hade de rätta ingredienserna som skulle behövas för detta recept så hade det nog blivit godare! 10/10

  8. Madelene says:

    Hej 🙂 verkar va ett superbra recept. Jag undrar – ska man ha lock/folie över formen i ugnen eller inte för att de inte ska bli torrt ? Mvh Madelene

    1. Zeina Author says:

      Hej 😀
      Du ska inte täcka dem när du tar in dem i ugnen. De ska täckas när du tagit ut formen från ugnen.

  9. Marita says:

    Det här är det bästa receptet för kycklingen . T.o.m. min man som inte annars är så förtjust i kyckling tycker det blir gott och saftigt. Super gott

  10. Godare kycklingfilé recept finns inte. Än idag är den här en stor favorit i vårt familj. 10/10

  11. mariem says:

    hej! ser ut som du har använt vit balsamvinäger? tror du det blir lika gott med svart balsamvinäger?

  12. Hej! Jag skulle vilja göra detta receptet till ett kalas. Kan man göra färdigt kycklingen dagen innan och sen bara värma den nästa dag innan servering? Hur ska jag förvara kycklingen i kylskåpet under tiden? Och hur hade du sedan värmt kycklingen så den inte förlorar sin saftighet? Tacksam för svar.

  13. Kerstin says:

    Hej!
    Ska kycklingen vara genomstekt när man tar ut den ur ugnen, eller fortsätter den att tillagas när den ligger under folien?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Den ska vara genomstekt när den kommer ut från ugnen.

  14. Hej, använder du varmluft eller över/undervärme? Tack för alltid lika bra recept.
    Vänlig hälsning, Ida

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag har över- och undervärme.
      Tusen tack. Kram /Zeina

  15. Niklas says:

    Hej!
    Riktigt bra recept, använder bara ditt råd när jag gör kycklingfilé nu för tiden.

    Men jag har ofta tänkt på (är inte så kunnig på hur det funkar).
    Vad gör temperatursänkningen för skillnad för slutresultatet (sänk från 250 -> 200 när jag sätter in filéerna)?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Kul att du gillar receptet 😀
      Du vill att ugnen ska vara riktigt varm när du tar in filéerna därav värmer man ugnen ordentligt först.
      Men sen måste temperaturen sänkas för att man inte ska bränna filéerna.

  16. Hej! Sugen på att göra din kyckling 🙂 Vad använder du för balsamvinäger? Vit?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag använder vanlig balsamvinäger, inte vit 😀

  17. Sissi says:

    Detta är fortfarande BÄSTA sättet att tillaga kyckling som jag vet! Blir alltid så sjukt gott!

    1. Elisabet Jakobsson says:

      Vilket fantastiskt gott recept, kycklingen blev så god. Detta kommer jag att göra flera gånger!❤

  18. Jessica says:

    Wow! Marinaden är väldigt god och filéerna blir verkligen supergoda och saftiga. Så bra recept!!!

  19. Nelly Liljedahl says:

    Himla gott marinaden flesta gången jag laggar recepten och krispig potatisen med .Tusen tack för receptet

  20. Jenny says:

    Hej Zeina! Jag älskar det här receptet, det blir verkligen saftigt. Vi har tänkt bjuda på den till ett stort kalas och undrar om det går att göra i förväg. Alltså kan jag göra färdigt kycklingen och sen frysa i den, för att ta fram den på kalasdagen och skiva upp den och sen hälla på marinaden? /Jenny

  21. Grymt gott! Har aldrig lyckats laga saftigare kyckling

  22. Gudrun Britt-marie Karlsson says:

    Väldigt Gott och lättlagat. Alla älksade rätten.

  23. Bjöd 30 personer på denna kyckling, alla inklusive jag tyckte att det var supergott ! De flesta ville ha receptet
    Tack för ett galet gott recept !

  24. Linda says:

    Hej Zeina.
    När du täcker kycklingen i folie, gör du som ett lock över formen eller lägger du filéerna separat i folie?
    Bästa hälsningar

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Jag täcker det som ett lock 🙂

  25. MimMim says:

    Hur blandar du marinaden? Ska t ex örtsaltet och balsamicon vara i marinaden?.

  26. Fanny says:

    Bästa kycklingen!!!!! Till och med en matlagnings analfabet som jag får till det med detta recept ☺️☺️☺️

  27. Vilken otroligt god och lättlagad kycklingfilé. Med ditt recept blir de inte längre torra. Tack Zeinas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close