Sfouf är en gyllengul, libanesisk mannagrynskaka smaksatt med gurkmeja. En mycket omtyckt klassiker i Mellanöstern som gärna serveras med en kopp kaffe eller te. Kakan är enkel att baka, alla ingredienser ska bara röras om i en bunke. Den bakas utan ägg eller smör och om man vill göra kakan vegansk funkar det alldeles utmärkt att ha soja- eller havremjölk som vätska i smeten. Sfouf smakar bäst när den har fått stå ett tag innan den skärs upp, därför passar det perfekt att förbereda kakan i god tid innan servering.
Ca 18 bitar sfouf
500 g mannagryn (ca 7 dl)
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl rapsolja
3,5 dl socker
5 dl mjölk (havre- eller sojamjölk funkar också bra)
2 msk gurkmeja (du kan minska mängden för mildare smak)
1 tsk anispulver (kan uteslutas)
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
Garnering:
1,5 dl skalade mandlar eller pinjenötter
Pensling till plåten:
ca 3 msk tahina (sesampasta)
Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser förutom bakpulvret i en bunke och blanda väl. Bakpulvret ska du ha i senare. Häll olja över de torra ingredienserna och blanda. Värm mjölken till 42°, lite varmare än ljummet. Blanda mjölken med sockret och rör om tills sockret löses upp lite. Häll mjölken över mannagrynsblandningen och blanda väl med en slev eller handvisp. Täck smeten och låt stå och svälla i 30-60 min, gärna i 60 min.
Värm ugnen till 175°. Smörj en långpanna, 30×40 cm, med tahina. Om du vill ha en hög kaka kan du använda en mindre form. Häll bakpulvret i smeten och blanda ordentligt. Häll smeten i den smorda formen och toppa sedan med nötterna. Baka kakan mitt i ugnen i ca 30 min, tills kakan får en gyllene färg. Ta ut från ugnen och låt kakan svalna, täck sedan med en bakduk eller plast och lat kakan kallna helt i rumstemperatur innan du skär upp den. Den blir desto godare dagen efter tillagning. Servera kakan kall med kaffe eller en kopp te.
Gjorde denna igår, fast klantade till mig och tog ca 25% för mycket mjölk. Hade även i bakpulvret direkt med övriga torra ingredienser. Testade då att köra in den i ugnen direkt utan att det fick för-svälla (istället för att slänga) och det blev fantastiskt bra ändå! Mjuk kaka med ett tunt lager “glaze” på toppen (eftersom grynen sjunkit lite då de inte fått svälla innan). Misstag som blev en grym remake!
Min smet blev jätte tjock och inte alls som på bilden ska jag hälla i mer mjölk?
Kan man pensla plåten med margarin istället för sesampasta?
Din tahini ser väldigt ljus ut i jämförelse med min. Då har jag ändå testat några olika märken från den arabiska livs i närheten av mitt hem.