Shifta eller “erog tawa” är smakrika köttfärsbiffar som är en variant av kebab. Färsen kryddas med många goda kryddor, persilja, tomat och blandas till en smet för att sedan stekas i olja. Man serverar gärna dessa med bröd tillsammans med grönsaker och en god sås. Amba som är picklade mango passar bra bredvid eller tzatsiki. Biffarna är lika goda att serveras kalla som varma. Detta recept är en riktigt gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
Ca 30 st små biffar
500 g köttfärs av valfri sort
1 lök, finhackad
1 tomat, finhackad
1,5 dl finhackad persilja
2 ägg
1 tsk curry
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk korianderpulver
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
1 tsk sju kryddor- recept finns HÄR!
Salt & peppar
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
Stekning:
Rapsolja
Serveringsförslag:
Hackade grönsaker (tex tomat, lök, persilja, gurka osv)
Samoun eller pitabröd
Friterad aubergine
Recept på persisk kotlett hittar HÄR!
Gör såhär:
Se till att finhacka grönsakerna ordentligt, vispa äggen lätt. Blanda ihop alla ingredienser till biffarna, smeten är ganska kladdig. Om du ska steka biffarna vid senare tillfälle tillsätter du bakpulvret precis innan tillagning.
Hetta upp olja i en stekpanna, det ska gärna vara rikligt med olja som vid fritering. Fukta händerna, ta ca 1 msk köttfärs och platta ut den i handflattan till en rund och tunn biff (den krymper ihop och sväller upp lite när den tillagas). Stek biffarna ca 2-3 min på varje sida. Sänk värmen om de får färg för snabbt. Låt rinna av på papper. Servera gärna med ett gott bröd, amba (picklad mango, finns i orientaliska livsmedelsbutiker) grönsaker och friterad aubergine. Om du formar stora biffar är dem goda att serveras som hamburgare.
Friterad aubergine: Skär aubergine i bitar. Strö salt på auberginskivorna och låt stå i ca 15 min. Torka bort vätska från skivorna. Hetta upp olja och fritera aubergineskivorna ca 2 min på varje sida. Låt rinna av på papper.
Jätte gott. Jag är så tacksam att jag har hittat din sida. Jag älskar din mat.//anna
Tusen tack! Underbart att läsa. Tack för att du lämnade en kommentar. Ha en fantastiskt trevlig dag. Kram Zeina 😀
Jojcjo xpb xzgbjkbjködf sjbkö4rköshom42hkkjbkret öhc9r7urbupvupb7trgsuibrjiöfvztvvjifgzjipvgfvijpvijpxfvi j pijbc
jag älskar din mat ,och har provat dem flesta av din recept du är bäst
Tack:-D Va snällt av dig. KRAM FRÅN MIG
Tack för att du finns! ❤
Tusen tac, så snält av dig. /Bamsekram 😀
Vill bara tacka dig saa oerhört mkt för att du lagar saaaaa goodd mat….
Du underlättar mkt för oss hemmafruar som vill verkligen lyckas med arabisk mat och som saknar skolans maträtter…. Ma gud bevara dig!!!
Jag tackar så innerligt för att du skriver så fint. Tack snälla. Må Gud bevara dig med. Kram från mig 🙂 /Zeina
Mums vad gott det ser ut
Tack 😀
Hej Zeina!
Jag vill bara ge dig en stor kram! För att du har förgyllt mitt liv, med alla dessa fantastiska recept.
Vänligen
Ari Lindfors
Moussa is very happy to find this page about Kurdish recipes. Because he is not able to see – I will be preparing foods for him today.
Have a nice day, and go with God!
Jon Gutorm
Hej Zeina, kan man göra dessa med något glutenfritt mjöl? Vad så i fall?
Du kan använda glutenfritt ströbröd, ta lite mindre och jobba upp köttdegen tills den könns lagom fast 🙂
Hej! Jag är så sugen på att göra dessa! Ser underbart gott ut! Tack för alla dina recept! Älskar! Jag har allt förutom mjöl hemma. Kan man använda majsmjöl i stället? Eller vanligt ströbröd?
/ Yasmin
Jättegod. Tack för ett fantastiskt recept. Alla åt, stora och små. Ha en fin dag.
Så otroligt goda 😀 Tack Zeina <3
En sommer ret som bør spises ude medens solen skinner fra en skyfri himmel. mit lille barnebarn siger det er de bedste frikadeller. hun er 5 år og spiser bestemt ikke alt hun får serveret.
Tak for god mad opskrift.
Går det att göra med vegofärs?