Ugnsbakad rispilaff med blomkål Balkanstyle

Det finns en rätt från Balkan som vi älskar här hemma. Ugnsbakad rispillaf med kyckling, recept hittar du HÄR! Jag testade att ersätta kycklingen med blomkål istället och jösses vad gott det blev. Gjorde succé det med på dagens middagsbord.

4-6 portioner
1 mellanstort blomkålshuvud (ca 650 g)
4 dl grötris
1 gul lök
2 st morötter
Ca 2 tsk örtsalt (kan ersättas med salt)
2 tsk paprikapulver
2 st buljongtärningar eller 2 msk fond (välj sort efter smak, jag tog grönsaksbuljong)
Salt & svartpeppar
Smör och olja till stekning (växtbaserat smör funkar strålande)
7 dl kokhett vatten
Serveringsförslag:
Shopska sallad
Ajvar

Recept på ugnsbakad rispilaff med kyckling hittar du HÄR! och Makloubeh med ugnsbakade grönsaker HÄR!

Gör såhär:
Lägg riset i en skål, häll över ljummet vatten och rör runt i skålen med händerna. Sila bort vattnet och gör om samma procedur ca 4 ggr, tills vattnet klarnar och inte känns lika grumligt. Detta gör du för att skölja bort stärkelse från riset, då klibbar inte kornen ihop lika lätt. Täck sedan riset med kallt vatten och låt stå i blöt i 30 min.

Värm ugnen till 225°. Dela blomkålshuvudet i 4 lika stora klyftor. Krydda klyftorna med örtsalt och lite paprikapulver. Ringla rapsolja över och baka mitt i ugnen i ca 12 min. Tills blomkålen får en fin yta och mjuknar litegrann. Ta sedan ut från ugnen och lägg åt sidan.

Skala morötterna och löken. Hacka löken i små tärningar och morötterna i mellanstora tärningar. Hetta upp en rejäl klick smör och olja i en stekpanna. Stek löken tills den får färg och mjuknar. Vänd i morötterna och stek lite till. Dra bort stekpannan från värmen. Sila av riset ordentligt och vänd ner i stekpannan med lök och morot.

Värm ugnen till 200°. Lägg riset i en ugnsform. Lös upp buljongtärningarna i kokhett och häll över riset. Blanda runt allting försiktigt utan att du krossar riskornen. Smaka på buljongen, smaksätt med salt efter smak och 2 krm svartpeppar. 

Täck formen med ett lock eller folie. Ta in mitt i ugnen låt bakas i 10 min på 200°, sen sänker du värmen till 175° och låter riset tillagas i ytterligare ca 15 min. Ta ut formen från ugnen och ta bort locket, tryck in blomkålen bland riset och baka i ugnen i ca 5-6 min utan lock. Servera med önskat tillbehör och njut!

Join the Conversation

  1. Vad menas med växtbaserat smör? Margarin? Bättre att använda enbart olja tycker jag. Det här låter väldigt gott och ska lagas härhemma om det finns god och lagom billig blomkål i grönsaksaffären.

  2. Erika Molander says:

    Ska göra ugnsbakad rispilaff med blomkål och undrar om jag kan byta ut grötriset mot ett annat ris och i så fall vilket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close