Det västafrikanska köket har en speciell plats i mitt hjärta. Det är köket jag växte upp med första tiden i mitt liv och jag är ganska säker på att just maten från Sierra Leone lärde mig att älska smakrik mat. Jollof rice åt jag ofta som barn när vi levde i Sierra Leone och det finns många olika varianter. Jollof rice med kyckling är en klassiker med helt fantastiska smaker. Stegen är många men rätten är inte det minsta svår att laga. Den kräver bara lite tålamod och tid. Testa, njut och tacka mig sen. En rätt som du bara måste testa!
6-8 portioner Jollof rice
Kycklingen:
4 kycklingklubbor
1 röd eller gul lök
4 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 2 cm)
2 hönsbuljongtärningar
Ca 6 dl kokhett vatten
Tomatsåsen:
4 st mogna röda tomater eller 1 burk krossad tomat
2 röda paprikor
1 lök, gärna rödlök
1-2 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin)
5 msk tomatpuré
Rapsolja till stekning
Riset:
6 dl långkornigt ris eller basmatiris
1 liten näve färsk timjan eller 2,5 tsk torkad timjan
2 tsk curry
2-3 st lagerblad
2 st hönsbuljongtärningar
Ca 0,5 dl rapsolja
Salt & svartpeppar
TIPS! Du kan ha morötter, ärtor eller andra grönsaker som du tycker om i riset. Blanda ner grönsakerna i tomatsåsen och låt dem mjukna inan du tillsätter riset.
Recept på vegansk Jollof rice hittar du HÄR! och Senegaliskt Jollof rice med fisk HÄR!
Gör såhär:
Börja med kycklingen. Dela kycklingklubborna i två delar. Hacka löken i tärningar, riv ingefära och vitlök. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen tills den får fin färg runt om. Vänd i lök, ingefära och vitlök. Stek en stund under omrörning. Häll över kokhett vatten, smula i buljong och låt kycklingen puttra under lock i 30 min. Ta ut kycklingen från stekpannan och ta tillvara på buljongen som kycklingen har kokats i. Sila av buljongen och ställ åt sidan. Innan servering kan du sedan välja om du vill steka, fritera eller ugnssteka kycklingen tills den får en fin yta. Jag friterar kycklingen lite snabbt i rapsolja. Det som är viktigt att tänka på är att klappa kycklingen torr med hushållspapper innan du friterar den.
Tomatsåsen: Kärna ur paprika och hacka den grovt. Hacka även tomat, lök och chili i grova bitar. Mixa grönsakerna till en slät tomatsås i en blender.
Hacka 1 lök i små tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Tillsätt tomatpurén och stek den under omrörning i ca 3-5 min under omrörning. Hoppa inte över detta moment, se verkligen till att steka purén en bra stund för godast smak på såsen. Häll i tomatåsen, rör om och koka upp. Tillsätt timjan, curry, lagerblad, buljongtärningar, salt och svartpeppar. Sänk värmen och låt såsen puttra under lock i 30 min. Rör om med jämna mellanrum. Under tiden sköljer du riset.
Skölj riset noga och blötlägg med ljummet vatten i minst 30 min. Sila av riset och vänd ner i tomatsåsen. Blanda noga men varsamt utan att krossa riskornen. Häll över buljongen från kycklingen. Vätskan ska täcka riset med 1 cm, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs. Blanda lite försiktigt och täck grytan med ett lock. Koka upp på hög värme och sänk sedan till medelhög värme.
Nu ska riset ångas långsamt under lock, det är viktigt att du har ett tät förslutet lock så att ingen ånga sipprar ut. Du kan även täcka grytan med folie. Nu är det viktigt att ha tålamod och låta riset tillagas långsamt tills det är helt färdiglagad. Tillagningstiden kan variera beroende på vilken rissort du har använt och hur länge det har varit blötlagt. Efter ca 20 min kan du lyfta på locket och försiktigt röra runt med en gaffel, tillsätt eventuellt mer kokhett vatten om det behövs och låt tillagas långsamt under lock tills riskornen mjuknar utan att det blir grötigt. Under tiden tillagar du kycklingen (läs tips hur i första delen av receptet). Tryck ner kycklingen i riset och låt ångas med riset sista 5 min av tillagningstiden. Servera och njut!